• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

מתי מותר לצטט מתורה שבכתב?

הרה"ג יעקב אריאל

ד אייר תשס"ד
שאלה
על מה חל הכלל של דברים שבכתב אין אתה רשאי לאומרם בע"פ? האם היום כשהתירו לכתוב תורה שבע"פ מאונס אז בטל הכלל לגמרי? האם בנסיעה מותר לשנן פסוקים בעל פה?
תשובה
הכלל מתייחס לתורה שבכתב בלבד ולא לכל דבר שנכתב. גם היום עדיף לדעת את התורה שבעל פה בע"פ ולא לסמוך על המחשב. אע"פ שהוא כלי עזר מעולה, אין תחליף לידע האישי של האדם. רק ידע רב הכולל את התורה כולה הופך את האדם לאישיות תורנית. כשיש צידוק לכך מותר לצטט גם את התורה בכתב בע"פ. אין איסור לשנן תנ"ך גם כשאדם יודע אותו בע"פ.