• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

נשים יחכו לקידוש רק אחרי התפילה של הזכרים?

הרב יצחק גרינבלט

י"ט סיון תשע"א
שאלה
שלום וברכה, 1.) בתור חוזר בתשובה ושמירת שבת אמי הי"ו מכבדת מאוד את השבת ושומרת אותה, אבל דבר אחד קשה היא צריכה לחכות לאכול או לשתות רק לאחר שאני חוזר מבית-הכנסת ומקדש. האם מותר שהיא תאכל\תשתה לפני שאני יחזור מבית-הכנסת ויעשה קידוש? ואם לא מה נוכל להתיר להם (לנשים) שהם רעבות וצמאות? 2.) אני גר בצפת יש לפעמים שאנו אוכלים עם הסבתא כי היא אלמנה וצריכים אנחנו לטלטל אוכל ממקום למקום. או בסידור שאני רוצה לקחת סידור "כוונת הלב" מיוחד, שאין אותו בבית-הכנסת שאני מתפלל. האם מותר לי מעיקר הדין לטלטל אוכל או סידור ממקום למקום בצפת? (יש לומר שאני מחמיר בדברים ורציתי לדעת אם בוודאות מותר)
תשובה
בס"ד שלום רב. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, ולחשו את ההתחזקות הנפלאה שלך, ויחד עם זה את הרגישות האמיתית הקיימת בך, וזה ממש ממש נפלא. חשוב מאוד שתמיד כשאדם רוצה להתקדם, שהוא לא ישכח את הסובבים אותו, ושהוא ימשיך ואפילו ישפר את היחס שלו אליהם. כשאדם מחמיר על עצמו ובכך הוא פוגע באחרים, החומרא שלו איננה נכונה ואיננה חביבה בעיני ה'. על פי גישה זו צריך לבדוק כל פעם מה הדברים שאנו עושים אם הם מכבידים על הסובבים אותנו, ואם אפשר למצוא את הדרך להקל מעליהם. זכית במשפחה שמכבדת ומעריכה ואף משתפת פעולה ועל כך צריך להודות לה', ויחד עם זה, צריך לשמור על תשומת לב אמיתית וכנה שלא להכביד. ובכך אעבור לשאלות ששאלת אחת לאחת בעזרת ה'. 1. לפי ההלכה אחר התפילה שלהן הן חייבות בקידוש, אך הן יכולות לעשות קידוש לעצמן, והן לא צריכות לחכות לך שתעשה להן את הקידוש. לכן תסביר להן איך לעשות קידוש בקיצור, בלי תוספות שאינן מחייבות, ושאמא שלך תעשה קידוש לעצמה. במידה והיא רוצה לשתות או שצריכה לאכול לפני התפילה, אם היא מתפללת באופן קבוע בשבת, מותר לה לאכול לעשות זאת לפני התפילה גם בלי קידוש. 2. לפי ההלכה המקובלת כיום, אפשר לסמוך על העירוב, ומי שרוצה להחמיר על עצמו קדוש יאמר לו. אך אם החומרא שלו היא על חשבון האחרים, אין מקום להחמיר, והמחמיר מפסיד. לכן במצב זה של הסבתא לא ראוי להחמיר. שיהיה בהצלחה רבה, ואשמח להיות בקשר ולעזור עוד בכל שאלה שאוכל. בברכה הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com