• נטילת ידים בהם ואחריהם

היכן ליטול ידיים

הרב יוסף אפריון

כ"ג תמוז תשע"א
שאלה
שלום רב, יש לי בבית שני כיורים אחד במטבח ואחד בשירותים. כאשר אני יוצא משירותים אני נוטל ידיים בתוך השירותים מקלחת וכמובן מברך בחוץ. נאמר לי שזה לא מועיל ליטול בתוך החדר שירותים וכי אני צריך ליטול שנית בחוץ. הכיור השני היחיד הוא של המטבח ורוב הזמן יש בו כלים לא שטופים, האם ליטול ידיים מעל כלי אוכל? הבנתי שנטילת ידיים שלאחר שירותים היא מפני רוח רעה שבמקום, לכן היה נראה לי מוזר ליטול מפני רוח רעה מעל כלי אוכל. אשמח לביאור והדרכה בנושא. ישר כוחכם!
תשובה
שלום לכתחילה אין ליטול ידים בשרותים ורק כשאין ברירה אחרת אפשר להקל. אין שום מניעה ליטול ידים על כלים שנמצאים בכיור משתי סיבות: א. כתבת נכון ששורה רוח רעה על הידים אולם עיקר החוזק של הרוח הרעה הוא לקם משנת לילה ואילו רוח רעה ליוצא מהשרותים אין לה כל כך חוזק. ב. מכיון שרגילים לשטוף את הכלים המלוכלכים שבכיור לפני השימוש בהם ממילא גם אם נחשוש למים עם רוח רעה שיש עליהם, מכל מקום, מים אלו ישטפו לפני השימוש.