• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

לכוון את הקניה על פי התאריך או המזל

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג תמוז תשע"א
שאלה
שלום רב כבוד הרבנים, ביקשתי מחבר שנסע לחודש לחו"ל (לענייני משפחה בעיקר) לרכוש עבורי (על חשבוני) מכשיר כלשהו שמשתלם מאוד לקנותו שם. הבקשה היתה לפני שלושת השבועות, אך האדם נסע באור לי"ז בתמוז. בעת הבקשה נשכחו מלבי ימי שלושת השבועות הממשמשים ובאים. לאור עובדות אלה: א. האם יש עניין לבקש ממנו (ע"י מייל) לבצע את הרכישה אחרי ט’ באב או לפני ר"ח אב? ב. אם יש סיכוי שאם יזמין אחרי ט’ באב, המכשיר לא יגיע אליו בדואר לפני שיגיע מועד חזרתו ארצה - מותר להזמין בזמן זה בכל זאת? ג. קצת מתבייש לשאול - עניין אסטרולוגי: עד כמה מותר להתייחס לאזהרות רכישה כלליות בתקופות כלשהן כעצה טובה? (אבהיר: חבר טוב שמזמן למד אסטרולוגיה אצל אשה דתיה, אמר שמומלץ לא לקנות מכשירים חדשים בזמן שכוכב מרקורי נמצא בנסיגה. לא קיבלתי דבריו, אולם לפני שנה רכשתי מחשב בתקופה כזו, ובינתיים הוא עשה לי לא מעט בעיות, ולאחרונה שבק חיים. זה עורר בי את המחשבה האם אין להתייחס לעצה מסוג זה כאל אזהרה כללית טובה: אמנם, אנו מעל המזל - ברם מי מבטיח שמעשי יתקנו? הרי אבותינו הקדושים לא סמכו על זכותם וביקשו מתנת חינם! מצד שני, האם יש כאן עבירה על "תמים תהיה עם ה’ אלוקיך"? רלוונטיות שאלה זו נובעת מכך שמרקורי יהיה בנסיגה מעוד חמישה ימים למשך חודש או קצת יותר - וכעת, אם אין בעיה לקנות לפני ר"ח אב, האם יש עניין של זהירות לבקש שהדבר יהיה לפני תקופת הנסיגה, או שמא - אם הדבר יתאפשר (וכלל לא בטוח שכך) עדיף אחרי ט’ באב, גם בזמן הנסיגה?) התחבטתי רבות בנושא, ומקווה כי שאלתי איננה מיותרת. אודה לתשובה מוקדמת. בבנין ירושלים ננוחם !
תשובה
שיביא לך את המכשיר אחרי תשעה באב. לדעת הרמב"ם האסטרולוגיה היא הבל הבלים ואסורה מהתורה.