• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

שליטת כוחות הטומאה בלילה

הרב יוסף אפריון

א אלול תשע"א
שאלה
בדרך ה’ (חלק ד’) כותב הרמח"ל שלכל זמן יש את התכונות המיוחדות לו. בין היתר, הוא כותב שבלילה שולטים כוחות הטומאה. מה עלינו, הלומדים, לעשות עם הידיעה הזו? האם יש לתכנן את זמני הערב והלילה בצורה מסויימת? האם יש להשתדל שלא לעשות דברים מסויימים בשעות הלילה?
תשובה
שלום יש להתנהג כפי שהורו לנו חז"ל. כלומר להקדיש זמן ניכר ללימוד תורה בלילה, וכבר כתב הרמב"ם שהרוצה לגדול בתורה לא יאבד לילה אחד לריק, לומר קריאת שמע במתינות ובכוונה, וטוב גם לעשות חשבון נפש קצר לפני השינה. וה' לא ימנע טוב להולכים בתמים. תהילים פד