• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

"צדיק ורע לו רשע וטוב לו"

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה אדר א' תשס"ג
שאלה
כבוד הרב שלום, אני מתלבטת כבר הרבה זמן בשאלה זו- מה המטרה של כל העניין שלצדיק רע ולרשע טוב? האין שכר גם בעולם הזה לצדיקים?! וחוץ מזה- מטרתו של עמ"י היא להגדיל את שמו של הקב"ה בעולם, אבל הרי (לדעתי) כל הצרות שבאות על עמ"י, ובתוכם הצדיקים שבו, רק מורידות מערכו? (זה פחות "מעודד" להאמין כשאתה רואה שמישהו שהוא צדיק, ירא שמים וכו’ נפגע...)
תשובה
זו אחת השאלות העמוקות ביותר; והגמרא במסכת ברכות דף ז עמוד א' אומרת שאפילו משה רבינו שאל אותה את הקב"ה! כל ספר איוב מבוסס בעצם על שאלה זו, שאנשים קובלים כביכול על השגחת האלוקה המתגלית בבריאה. למעשה הרמב"ם אומר שהשאלה אינה על צדיק ורע לו אלא על רשע וטוב לו, משום שאיננו יודעים על אדם אם הוא צדיק כי אף אחד לא יודע מה הוא חושב במחשבותיו. אך רשע אנו רואים בפועל שהוא עושה רשעות. ולמה רשע וטוב לו? תשובה אחת מסבירה שהטוב שהוא מקבל זה על מיעוט זכויותיו שעשה כדי שייענש בעונש המלא בעולם הבא. ואצל צדיקים בדיוק הפוך : הרע שהם מקבלים זה על מיעוט עוונותיהם - כדי שישלמו על עוונותיהם בעולם הזה ויזכו בטוב האמיתי והשלם בעולם הבא. אך זוהי שאלה מאוד כבדת משקל ואי אפשר למצות את הנושא על רגל אחת.