• גוים והיחס אליהם

עזרה לערבי שנתקע בדרך

הרב דוד חי הכהן

ט תשרי תשע"ב
שאלה
נסענו, בתוך ירושלים, בכביש די הומה, ועברנו ליד ערבי שדחף את רכבו התקוע. הנהג עצר כדי שהלה יוכל להשתלב בתנועה כשהוא עדיין דוחף לבדו את הרכב. הנהג הציע לנוסעים לרדת ולעזור לו לדחוף, אך הם סרבו, בטענה שהוא ערבי. "שימות", מה פתאום לעזור לו? אני מאוד מעוניין לשמוע הדרכה של תורה בעיניין זה. נראה לי שזה היה גורם לקידוש ה’ אם היינו עוזרים לו. או שאינני מבין באמת מהו קידו"ה? חוץ מזה שקשה לי להתעלם כך מבן אדם(?).
תשובה
אני מסכים אתך שהיה ראוי לעזור ולא לטפח שנאה למרות שמי שגרם לכל השנאה היו הערבים, אבל אין זו דרך התורה להתאכזר אפילו למי שהוא בן לעם ששונא אותנו כל זמן שלא ידוע שהוא בעצמו שונא, וראוי לעזור.