• שבת ומועדים
  • קטניות

דעת הרב פיינשטיין בקטניות

הרה"ג דוב ליאור

כ"ג שבט תשע"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב, ראיתי שהרב מזכיר בפסיקותיו את דברי האגרות משה שאין לאסור מינים שלא היו ידועים בזמן הגזירה. רציתי לשאול, שהרי פסיקה זו של האגרות משה סותרת את כל האחרונים שהיו לפניו שכן אסרו מינים חדשים (כמו תירס, סויה ועוד) אע"פ שלא היו בזמן הגזירה, א"כ מדוע עדיף ללכת לפי האגרות משה ולא לחשוש לכל הפוסקים שלפניו שאסרו?
תשובה
לגבי קטניות בפסח יש מושג "הוו דלא לוסיף עלה", מה שהקהילות קבלו אז גם אנחנו נאסור אבל מה שלא היה ידוע זה לא אסור. וכיוון שזה לא איסור דאורייתא אלא מנהג דרבנן ולפי הרב פינשטיין זה מותר, וכן יש עוד פוסקים גדולים שהתירו, לכן בעניני חומרות אפשר לסמוך על אחד מגדולי הפוסקים שהיה לנו באמריקה, שהרי זה פחות אפילו מאיסור דרבנן.