כשרות עופות בהכשר הרבנות

הרבנות הראשית לישראל

כ"ח ניסן תשע"ב
שאלה
לכבוד הרב שליט"א שמעתי בשיעור של רב חשוב כי ישנה בעיה בכשרות של עופות בהכשר הרבנות (לא ברור לי בדיוק לאיזה רבנויות התכוין הרב אך אמר זאת באופן כללי), שמגיעים אליהם משלוחים של עופות אשר קודם לכן הגיעו לבדצי"ם שונים ופסלו אותם מחמת אחוזים גבוהים מאוד של טריפות בצומת הגידים ובריאה ולא רצו לשחוט את העופות הנ"ל. בעלי המשחטה אשר אינם רוצים להפסיד מעבירים משלוחים אלו לשחיטת שוחטי הרבנות ומאחר ובהכשר הרבנות לא בודקים את צומת הגידים והריאה הם פשוט שוחטים אותם ונותנים להם חותמת של כשר למהדרין. ואף אם נאמר שאין חיוב מעיקר הדין לבדוק בדיקות אלו בסתמא, הרי שכאן יש מיעוט המצוי או אפילו רוב המצוי דמוכח ואם כן יש כאן מכשול גדול. האם ידוע לרב על כך, וכן האם יש הבדל בין כשרות רבנות רגילה למהדרין בעניין או בין רבנויות שונות?
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה בקלות אפשר לפסול ולהוציא לעז על הכלל. ברור שכאשר מוצאים בעיה אמיתית בכל המשחטות שוחטים ובודקים יותר לאט. כל מי שמוצא תקלה אמיתית ולא מדווח אותה לאדם אחר מכשיל אותו וגורם להכשלת הציבור ולכן יש לבדוק האם אותו שלא מדווח ראוי לעסוק בכשרות. בברכה הרב חגי בר גיורא