• שאלות כלליות

מזון בריא

הרב דוד חי הכהן

ח אב תשע"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב, אבקש לשאול: א. האם חובה לאכול רק מזון בריא כדי להזין את הגוף במאכלים שיחזקוהו ולא להזיק לו במאכלים שאינם בריאים? וכל זה - כמובן כדי שיהיה לנו גוף בריא לעבודת ה’? ב. אם אכן זו חובה. האם צריך תמיד לאכול רק אוכל בריא או שמספיק שעיקר המזון יהיה בריא ואפשר מדי פעם לאכול דברים לא בריאים (כמו למשל, גלידה, בורקס, משקאות עם הרבה סוכר וכדו’)? ואם כן - למה? הרי לכאורה גם מעט מהדברים הלא בריאים מזיק בצורה מסויימת לגוף, והרי אנו מצווים לשמור עליו בריא? ג. האם אפשר לומר שזכות השבת או החג או סעודת מצווה מגינה מפני הנזק של אוכל לא בריא ושבסעודת מצווה אפשר לאכול גם דברים לא בריאים? ד. עד כמה שאני רואה, רוב הציבור הדתי לא ממש מקפיד לאכול דווקא אוכל בריא. ויתקן אותי הרב אם יש לי טעות, גם תלמידי חכמים רבים לאו דווקא מקפידים על אוכל בריא. האם זה בגלל חוסר מודעות לכך שלמשל סוכר לבן וחומר משמר וצבעי מאכל ומרגרינה ועוד כל מיני חומרים כימיים שמוסיפים לרבים מהמזונות רק כדי להפוך אותם ליותר ערבים לחיך (מונסודיום גלוטומט, משפרי טעם, מחזקי טעם וכדו’) הם לא בריאים, או שזה נובע מסיבה אחרת? תודה רבה
תשובה
א. בודאי שכן. ב. מעט דברים לא מתאימים לא מזיקים, כפי שנאמר בחז"ל מיעוטם יפה ורובם קשה. רק דברים שלגמרי לא בריאים אסורים בהחלט. ג.כיון שריבוי האכילה הוא אחת לשבוע בוודאי זכות המצוה מגינה. ד. קצת מחוסר מודעות לסכנה, וקצת ש הם אוכלים מאכלים אלו לפרקים ולא תדיר, וקצת מפני שגם לתלמידי חכמים יש יצר הרע ולפעמים גם הם נכשלים. בוודאי שאין זה היתר והחכם עיניו הראשו לשמור ולהיזהר לשם הצלחה בעבודת ד'.