• דתיים לאומיים וחרדים

החרד"ל לעומת החרדים

הרב ש. יוסף וייצן

א מרחשון תשע"ג
שאלה
בשנים האחרונות ב"ה הציבור הדתי לאומי מתחזק ומתרחב לציבור הנקרא חרדי לאומי. ציבור זה מקפיד על מצווה קלה כבחמורה, בני תורה, אוכלים אוכל בד"צ וצניעות הנשים אף יותר טובה מהחרדים. אך השאלה שלי היא ככה, חוץ מהעניין של ישוב ארץ ישראל בתיאוריה ובפועל, מדוע הציבור החרד"ל לא נטמע בציבור הליטאי, לדוגמא? מדוע גדולי הדור שלו לא מקובלים על החרד"ל? למה לא עדיף להיות חרדי (כמובן חוץ מענייני ישוב ארץ ישראל שזה חלק מהמחלוקת) שיש להם מסורת שלא השתנתה מדורי דורות לעומת דבר חדש לכאורה.
תשובה
שלום רב, ראשית, גם בין הרבנים שנקראים ליטאים יש הבדלי סגנון. יש מדגישים לימוד מוסר ויש המדגישים לימוד גמ' בעיון, יש שמחשיבים מאד כניסה לפרטי פרטים של הלכה ועוד. בכל אופן, עיקר ההבדלים נוגעים לאמונות ודעות. יש שאלה בסיסית שנוגעת כיצד להתייחס אל החול ומה היחס בין החול ובין הקודש. בשאלות כלליות אלו יש תשובות שונות. התורה של תלמידי הרב קוק נוגעת לכך שהישן יתחדש. חילוקי האמונות האלו גורמות לכך שהקודש מתגלה בלבושים שונים. כל טוב