• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

ישיבה על ספה או מיטה שיש בה מוקצה

הרב יצחק גרינבלט

כ"ח אלול תשע"ב
שאלה
שלום,תודה על תשובתיכם המהירות,רציתי לשאול לגבי מוקצה בשבת: האם מותר לשבת על מיטה או ספה שיש בה מוקצה כך שהמוקצה זז עם תנעותי? נניח יש יש פאלפון או ספר שלא כשר במיטה או בספה שעליה אני רוצה לשבת,האם מותר לי להזיז אותם?אם כן באיזו דרך? והבנתי שכלי שמלאכתו לאיסור מותר לטלטלו לצורך מקומו אז האם אפשר לקחת אותו בידיים? ולהחזיר אותו למקומו בתוך המגירה? תודה רבה על הכל,המשיכו כך!
תשובה
בס"ד שלום לך. שאלותיך היפות מראות על למידה רצינית, אשריך שאתה זוכה. רואה אני שיש לך שאלות הלכתיות רבות ושתחום ההלכה מעניין אותך וזה חשוב מאוד. האם אתה רוצה שאכוון אותך למקום שבו תוכל ללמוד הלכה באופן מסודר, ושם יהיו לך רבנים שתוכל לשאול אותם ישירות? אם תרצה כתוב לי ואשמח לעזור לך בכך. וכעת לשאלותיך אחת לאחת בעזרת ה'. 1. לפי ההלכה מותר לשבת על מקום גם אם יש עליו מוקצה, אם המוקצה זז במעט, לא נורא, זה נקרא טלטול מן הצד. 2. יש לנו סוגים שונים של מוקצה, אחד מהם נקרא כלי שמלאכתו לאיסור. מוקצה זה בלבד, מותר לטלטל אותו לצורך גופו או מקומו. ולכן אם אנו נתקלים בבעיה של חפץ המונח במקום שאנו רוצים אותו אנו צריכים לבדוק איזה סוג מוקצה זה. לדוגמא ספר שהזכרת, אינו כלי שמלאכתו לאיסור, ולכן אם יש בו מוקצה, אסור לטלטלו לצורך גופו או מקומו. לגבי פלאפון הדבר תלוי אם המכשיר פשוט או חשוב, אם הוא חשוב ומקפידים להשתמש בו רק לתשמיש הפלאפון, הוא מוקצה בגלל חסרון כיס ואסור לטלטלו לצורך גופו או מקומו, אך אם הוא פלאפון פשוט, שמשתמים בו גם לשימושים אחרים, הוא מוקצה מחמת כלי שמלאכתו לאיסור ומותר לטלטלו לצורך גופו או מקומו. 3. כלי שמלאכתו לאיסור מותר לקח אותו בידיים כשמטלטלים לצורך גופו או מקומו. בברכת כל טוב הרב יצחק גרינבלט.