• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

"לא תחמוד" בהשאלה

רבנים שונים

ט"ז אב תשס"ד
שאלה
האם אדם שרוצה לשאול חפץ ולוחץ על בעליו לשם כך, עובר ב"לא תחמוד"?
תשובה
כתב הרמב"ם פ"א מהלכות גזילה ה"ט: ואינו עובר בלאו זה עד שיקח את החפץ שחמד כענין שנאמר: לא תחמוד כסף וזהב וכו', חימוד שיש בו מעשה. בהמשך לדיוקו של הרמב"ם מלשון הפס', שיש צורך במעשה כדי לעבור על הלאו, ניתן לדייק דיוק נוסף בלשון הכתוב: "ולקחת לך", דוקא אם הוא קנה או רוצה לקנות, אבל אם רוצה רק לשאול את החפץ, יש מקום לומר שאינו עובר בלאו. אבל שם בהי"א כתב הרמב"ם בהסבר דין התורה, התאוה מביאה לידי חימוד והחימוד מביא לגזל וכו', ומכלל דבריו ניתן לשמוע שעיקר האיסור הוא עצם החימוד, ולכן גם אם חימוד הוא כדי לשאול יש מקום לאסור מצד רוח וכוונת התורה. הרב חיים כץ.