• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

בין אדם לחבירו או למקום מה עדיף

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ אייר תשס"ח
שאלה
כתוב במדרש, שבדור של דוד המלך היו יוצאים למלחמות ונהרגין, כי לא היו באהבה ולשון הרע, ובדורו של אחאב היו יוצאים למלחמות ונוצחים, כי היו אוהבים אחד את השני (וכמובן שלא עשו זאת בגלל מצוות ואהבת לרעך כמוך). האם אדם מדור דוד, צדיק שלמד תורה, ואדם מדור אחאב, שעבד ע"ז, עולים לשמים למי יש יותר שכר? (כלומר, ברור שרצון ה’ שיהיו שניהם אבל מה יותר חשוב ועצם הידיעה של סדר המדרגות (העבודה) הוא דבר חשוב. אם אפשר מקור וסליחה על האורך.
תשובה
חכמינו ז"ל אמרו הווה זהיר במצוה קלה כבחמורה שאין אתה יודע מתן שכרן של מצות. לאמר צריך להשתדל להיות שלם בכל המצוות. גם במצות בין אדם לחברו וגם במצוות שבין אדם למקום. לכל דבר יש הערך המיוחד שלו.