אמירת תחנון ו-י"ג מידות לאדם שמתפלל קבוע לבד

הרב יצחק גרינבלט

ד שבט תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב. אני מתקרב לדת, שומר שבת, כשרות וכו’ וגם מקפיד להניח תפילין ולהתפלל פעם ביום. א. האם מותר לי לומר תחנון? (בשחרית ומנחה) ב. מדוע אסור לומר ביחיד י"ג מידות, והאם יש דרך ללמוד לומר אותן נכון, כך שאוכל לומר אותן בעצמי. ג. האם ’נפילת האפיים’, היא לאחר י"ג מידות או בזמן שאומרים אותן בתודה רבה מראש.
תשובה
ב"ה שלום רב. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, ומאוד התרגשתי לראותך מתקדם ומתעלה, זה ממש נפלא. חשוב מאוד שתדע, שכל מעשה טוב שאתה עושה, כל מצווה היא אוצר עצום, אוצר שאין בכל העולם הזה אפשרות לקבל את השכר עליה. המשך להתקרב, המשך להתקדם, ואני בטוח שתזכה להמון שמחה ולהמון עונג נפשי מכל הדברים הנפלאים שיש בתורה. אתחיל בתשובות לשאלותיך אחת לאחת בעזרת ה'. א-ב. מותר וחשוב לומר תחנון, התחנון היא תפילה חשובה שהאדם מבקש בה סליחה מה' על הדברים הלא טובים שהוא עשה. יחד עם זה יש חלק אחד קטן מתוך התחנון, הנקרא י"ג מידות הרחמים שהוא חלק מאוד קדוש, ואותו אדם לא אומר אם אין לו מניין. אבל גם לגבי דבר זה יש פתרון, שהאדם יכול לומר אותו במנגינה של טעמים ואז זה נחשב כאילו הוא קורא בתורה ואין בעיה. אם אתה לא מכיר את הטעמים תוכל למצוא קריאה בטעמים באינטרנט, במקומות שונים, וזה יעזור לך, או שאעזור לך למצוא מישהו שיוכל ללמד אותך זאת. ג. נפילת אפיים היא אחרי י"ג מידות ולא בזמן שאומרים את י"ג המידות, כפי שכתוב בסידור. ידידי, אשמח לעזור לך עוד בכל מה שאוכל, תרגיש חופשי לשלוח עוד שאלות ואתה יכול להפנות אותן ישירות אלי, ואשתדל לעזור בכל מה שאוכל. אם תרצה, אוכל גם לעזור לך למצוא מישהו ללמוד איתו, או אפילו מקום שבו תוכל ללמוד בזמנך הפנוי, ועל ידי כך לזכות להתקדם ביתר קלות וביתר הבנה. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.