• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

התחזקות במצוות מול כיבוד הורים

הרב יצחק גרינבלט

י"ז אייר תשע"ג
שאלה
שלום, אני בת שירות לאומי, גרה בדירת שירות ולומדת במדרשה. בעקבות כמה שיעורים במדרשה עלו לי שאלות שלא היה לי את מי לשאול ואשמח לקבל תשובה מפורטת, אם זה לא גוזל מזמנו של הרב. 1. אני באה מבית דתי ב"ה, אבל בכל זאת אמי לא מקפידה לגמרי על טבילת כלים. שאלתי אותה אם היא מטבילה, והיא אמרה לי שאם היא קונה בכמויות גדולות (כמו סט סכו"ם) אז היא מטבילה, אבל אם היא קונה דברים בודדים, כמו מקלף או משהו, אז היא לא מטבילה. בקיצור, אינני יודעת איזה מהכלים בבית טבולים ואיזה לא. שאלתי היא, האם מותר לי לאכול בכלים שאני לא יודעת בוודאות אם הם טבולים? (אני חושבת שרוב רובם של הכלים טבולים) 2. אמי בכל ערב שבת (גם בקיץ) מגישה מרק. כשהיא מכינה את המרק, היא שמה את הפטרוזיליה בכלי עם מים (בלי סבון), ו"אחרי שלכלוכים צפים", כדבריה, היא מוציאה את הפטרוזיליה ומכניסה אותה לסיר המרק. אמרתי לה שצריך להשרות את הפטרוזיליה 3 דקות עם סבון, ואני לא יכולה לאכול מהמרק אם הפטרוזיליה שבו לא נקיה. אמא שלי ממש ממש נעלבה וכמעט בכתה מולי. היא אמרה לי שזה כאילו שהיא לא מספיק טובה בשבילי, ושהאוכל שלה לא מספיק כשר, כשמבחינתה הוא כשר לגמרי. כבר כמה שבועות שבערב שבת אני לא אוכלת את המרק וזה יוצר מצב ממש לא נעים בשולחן השבת. מה לעשות? אני מרגישה שבכל שבוע אני פוגעת באמי מחדש! (אני ממש משתדלת לא לפגוע באמא שלי, אבל לפעמים פשוט אין ברירה. דברים שלא חובה להקפיד עליהם אני משתדלת לא לעשות, כי היא נפגעת מזה שאני לא הולכת בדרך שלה. האם גם פה יש מקום להקל?) תודה רבה רבה מראש
תשובה
ב"ה שלום לך. קיבלתי את מכתבך כבר לפני כמה ימים, וסליחה שהתעכבתי מלכתוב את התשובות, פשוט לא רציתי "לשלוף" תשובה, אלא לחשוב על הדברים, להתייעץ ולנסות לכתוב ביתר רצינות וביתר כובד ראש. אשריך, שזכית לעבור שינוי גדול כל כך בחיים שלך, זה ממש נפלא, ואברך אותך שתזכי תמיד שהחיים שלך יהיו בהתקדמות, ומתוך התעלות מתמדת. יחד עם זאת, תמיד כשיש התקדמות, יש גם קשיים לא מבוטלים. ככל שהעליה גדולה יותר, כך גם הקשיים המתלווים אליה גדולים יותר, וצריך לבחון היטב מה לעשות ואיך לעשות את הדברים. לפעמים יש דברים שצריך לוותר עליהם, ולפעמים ישנם דברים שצריך לבחון איך לעשות את הדברים, שחייבים לעשות, ולנסות "למזער נזקים" או לפחות לגרום לשיפור האווירה הכללית סביב הדבר. אין ספק, שאת כבר מבינה את הדבר, את כבר מכירה, מתמודדת ועוברת את הדברים באופן יפה, אך תמיד יש מקום לעזרה, לדמות שתוכל לעזור לך, לרב שתוכלי להתייעץ איתו על הדברים האלו, ואולי אפילו מעבר לכך. אינני יודע באיזה מסגרת את נמצאת כיום, ומה האפשרויות שלך, אך דומני שיש אפשרויות רבות לקשר ישיר עם דמות תורנית שתוכל להדריך אותך אף בדברים כאלו, מתוך היכרות אישית, ומתוך הדרכה של צעד אחר צעד, תוכלי לעקוף את הבעיות בדרך קלה הרבה יותר. ברשותך אגע בקצרה בשתי השאלות שלך. 1. ודאי שצריך להטביל כל סכום וכלי החייב בטבילה, יחד עם זאת, חשוב לדעת שלפי ההלכה, במצב שאת נמצאת בו, אפשר לסמוך על כך שהואיל ורוב רובם של הכלים טבולים, והכלי שלא טבול לא ניכר לך, את יכולה להקל ולהשתמש בכל הכלים. הבסיס ההלכתי לכך הוא דין ביטול ברוב. 2. אינני יודע איזה חברה אתם קונים, אך חשוב מאוד להגיע לשטיפה של 3 דקות במים עם סבון, כמובן שחשוב לעשות את התהליך נכון, שהדברים יעברו אצל אמא שלך בדרך הנכונה. חשוב לשקול היטב איך לעשות זאת נכון. ולשם כך אני מציע לך יעוץ ישיר עם מישהי במקום שבו את נמצאת. אשמח לעזור אם יש בכך צורך, אך אני מתאר לעצמי שיש לך דמות כזו. שתהיה לך המון המון הצלחה הרב יצחק גרינבלט.