• שבת ומועדים
  • משחות וקרמים

הסרת איפור בשבת

הרב עזריה אריאל

י"ג סיון תשע"ג
שאלה
אם שמתי על הפנים איפור לפני שבת, מותר לי לשטוף את הפנים בשבת על מנת: 1. להסיר את האיפור לגמרי? 2. להסיר אותו חלקית (למשל, מסביב לעיניים: לשטוף את מה שכבר לא נראה טוב, ולהשאיר את מה שנראה טוב עדיין)?
תשובה
לשואלת, שלום! מותר להסיר איפור בשבת, חלקית או לגמרי, מפני שאין איסור בהסרת צבע אלא בצביעה (ראו למשל שמירת שבת כהלכתה מהדו' תשל"ט פרק יד סעיף סא, שמותר להסיר לקה מהציפורניים בעזרת אצטון, אך לא על ידי צמר גפן, משום סחיטה). יש מלאכות שבהן נאסרו שני ההפכים: כיבוי והבערה, כתיבה ומחיקה, זריעה וקצירה, קשירה והתרה, קריעה ותפירה, ויש מלאכות שבהן נאסרה רק פעולה אחת ולא ההפכית לה: אסור לצוד - ומותר לשחרר בעל חיים שניצוד, וכדומה. הסבר כללי: המלאכות שנאסרו הן אלו שגם בפעולה הנגדית יש יצירה מסוימת (ואין כאן המקום להרחיב על היצירה בכיבוי וקריעה). לעומת זאת הסרת צבע איננה יצירה כלל. במידת האפשר יש לעשות זאת בשטיפה במים ולא על ידי נייר או בד וכדומה, כדי שהוא לא ייצבע (סימן שכ סעיף כ ומשנה ברורה ס"ק נט).