• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

למזוג מים קרים בשבת ושימוש בערסל

הרה"ג דוב ליאור

י"ד אלול תשע"ג
שאלה
שלום הרב, יש לי מס’ שאלות: א) האם מותר למזוג מים קרים ממתקן של מי עדן בשבת? ב) יש לי בחצרי ערסל שמחובר מצדו האחד לקורה ומצדו השני לעץ פקאן, האם מותר להתנדנד עליו בשבת? ג) האם מותר לקרוע מארז של שקיות כדי שיתאפשר מיד לאחר מכן לקרוע את אחת השקיות שבתוך המארז כדי להגיע לתכולתה בשבת?
תשובה
א) אם המים נכנסים באופן אוטומטי (ללא מנגנון חשמלי), זה גרמא ולכן זה מותר. כמו מקרר - אדם פותח את דלת המקרר, וכעבור זמן הקירור מתחיל לעבוד. ב) אם תקעו יתד בעץ והחבל קשור עליו, זה נקרא צידי צדדין וזה מותר, אבל אם זה קשור ישירות על העץ חז"ל אסרו. ג) מותר. כמו שאדם פותח חפיסה של שוקולד ואז פותח עטיפה פנימית. לעטיפה החיצונית אין גדר כלי, ולכן זה נקרא סתם מקלקל ולא יוצר כלי. בתלמוד זה נקרא "חותלות של תמרים".