• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

הבנת הנקרא של הגמרא

הרב יצחק גרינבלט

כ"ו תמוז תשע"ג
שאלה
לאחרונה אני מתחזק ואני רוצה להעמיק בגמרא. 1. איך אני מבין את ההבעה וההבנה של הגמרא? 2. האם מותר ללמוד גמרא לאחר השקיעה וגם בחצות?
תשובה
ב"ה שלום לך. אשריך, שאתה רוצה ללמוד גמרא, זה ממש נפלא, הגמרא היא אוצר עצום של כל התורה כולה, מלא וגדוש בהמון אוצרות אין סופיים של עמקות ושל בהירות, וכל עיסוק אמיתי ונכון בגמרא ממלא את האדם בעונג נפלא. אין ספק, שהבסיס ללימוד נכון חשוב מאוד, והוא משנה את כל התחושה ביחס ללימוד הגמרא, שכן כידוע המון דברים בעולם נבנים אצל האדם על פי הרושם הראשוני. חשוב מאוד שתילמד גמרא, ותרגיש איתה טוב. לדעתי הדבר הנכון ביותר, במיוחד בהתחלת לימוד הגמרא זה לא ללמוד לבד, אלא ללמוד עם מישהו שיוכל לעזור לך ולהדריך אותך, צעד אחר צעדך עד שתבנה לעצמך את היסודות. אל תחשוש, זה ממש כיף מאוד. ידידי אשמח לעזור לך למצוא מישהו שתוכל ללמוד איתו, ותקנה את היסודות, ואז היה לך יותר קל להתחבר ולהתגבר על קשיים. ביחס ללימוד הגמרא בלילה, ודאי שמותר, ואין עם כך בעיה. בברכה רבה הרב יצחק גרינבלט.