• פירות וירקות

בדיקת תאנים וצימוקים וברכות

מכון התורה והארץ

ט"ו אב תשע"ג
שאלה
שלום. אשמח שהרב יוכל לפרט לי עד כמה שניתן,כדי שאוכל להבין מזה מצבים שונים. 1) אימי לא נוהגת לברור צימוקים, מה הדין של תבשילים ומאפים שהוכנו יחד עם צימוקים? (האם הכל נאסר או חלק, האם ניתן לאכול גם את הצימוקים) וכן מה הדין של תערובות של צימוקים(גרנולה וכאלו), שהצימוקים שבהם נראים די מיושנים על פירורים לבנים? 2) בביתנו ישנו עץ תאנה. אנו מאוד אוהבים תאנים טריות. אנחנו בודקים מתולעים ע’’י המראה ונראה לי שאנו יודעים לעשות זאת בצורה טובה (כשקיימים תולעים רואים בבירור סימני ריקבון). רציתי לדעת כיצד המכון מנחה לבדוק. 3) רציתי לדעת מה הברכה על קטניות מבושלים כמו חיטה, בורגול וקינואה? תודה רבה רבה על ההתייחסות.
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' 1. אם מדובר בתבשיל ומאפים אפשר להקל ולאכול, אבל כדאי לפחות לומר לאמא שתשטוף היטב את הצימוקים. 2. הבדיקה היא על ידי הסתכלות חיצונית שאין נקבים. לאחר מכן שטיפה טובה של הפרי. הסרת הפתח של התאנה, פתיחת התאנה באמצע, ולהפוך את הפרי כך שהחלק הפנימי יבלוט כלפי חוץ, ואז להתבונן היטב היטב שאין חרקים בתאנה. ההסתכלות תהיה מול מקור אור לראות שאין נגיעות, אם אי אפשר לראות את הבשר של התאנה (בגלל הפרי) אפשר להוציא את הפרי עצמו ולהתבונן שאין חרקים על קליפת התאנה. 3. חיטה - בורא מיני מזונות. בורגול וקינואה - אדמה. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון