• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

קרי לילה בכיפור

הרב יצחק בן יוסף

ו תשרי תשע"ד
שאלה
שלום, שמעתי שיש פחד גדול מקרי לילה ביום כיפור. מה עושים אם חס וחלילה דבר כזה קורה? האם מותר להתקלח? האם מותר ללכת לבית כנסת ללא מקלחת?
תשובה
אין לזה משמעות מיוחדת - ינקה את המקום. אכתוב לך את דברי הרב קנייבסקי זצ"ל שהודפסו בקריינתא דאיגרתא: דברי חז"ל אמורים שלא מחמת טבעו כלל וכגון נשוי בן ארבעים ויותר, עמוס בתורה ויר"ש, אשר המקרה נשלח לו מן השמים בגזירה מיוחדת. אבל, כאשר איננו נשוי הדבר פשוט שאירע מחמת טיבעו שהרהר לפני זמן מה, כי אפילו הרהור מלפני כמה שבועות גורם סוף סוף לזה . וכן כתב הצמח צדק בשם בעל התניא (חחו"מ שער המילואים סד) שהיה שוחק מאנשים שהצטערו על זה כי דברי חז"ל דווקא לאנשים גדולים מאוד שאין להם מצד הרהור כלל וסיים שם שיש להסיח דעת מזה לגמרי ולהיול שמח וטוב לבב. והדבר ברור שאין כאן חשש שידאג כול השנה וכן לא מובטח לו מאומה אם עברה השנה.