• גזל ונזיקין

אחריות על גניבה

הרב יהודה אודסר

י"ג שבט תשע"ד
שאלה
שלום רב. אני לומד במכינה דתית לפני צבא, ואנחנו יוצאים פעם בשבועיים הביתה. חבר שלי השאיר את הפלאפון בדירה, וכשחזרנו ביום ראשון הוא גילה שהפלאפון נגנב. הוא הלך למנהל והתשובה של המנהל הייתה שהמכינה לא אחראית על גנבות. לאחר בירורים התברר לנו שהם לא נועלים את הדלתות כשאנחנו הולכים. לדברי המנהל הם גם לא אחראים לנעול את הדלתות. למרות שלפני שנה כבר ביקשתי מהמדריך שלנו שיביא לי מפתח כי אני מפחד שיגנבו לי דברים והוא לא הסכים ואמר שהם נועלים את הדלתות כשאנחנו הולכים. המנהל מנסה להתחמק בטענה שהם לא אחראים על גנבה ואומר שאנחנו צריכים לקחת את הדברים שלנו הביתה כל שבועיים למרות שאף פעם לא נאמר לנו דבר כזה, לי אישית המדריך אמר שהם נועלים. האם המנהל חייב בפשיעה על הפלאפון והאם אני יכול להכריח אותו לנעול את הדלתות כשאנחנו הולכים או להביא לנו מפתחות לנעול? תודה מראש.
תשובה
מקובל במוסדות חינוך שאין הם אחראים על שמירת רכוש יקר ערך של התלמידים. לכן הם מבקשים מכל תלמיד לשמור על חפציו יקרי הערך בעצמו- אשר על כן אין מקום להאשים אותם ולחייבים בחיובי השומרים. כמו כן , גם המדריך, באמירותיו השונות, לא התחייב בחיובי השומרים ולא נראה שיש מקום לחייבו, וגם לא להכריח אותו לנעול.