• משיח

ימות המשיח והגאולה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ג אלול תשס"ב
שאלה
מהו ההבדל בין המושג של "משיח" ל"גאולה"? האם צריך להיות שהמשיח יבוא תחילה, ורק אחר כך תתפשט הגאולה, או יכול להיות שהגאולה תתחיל, ויבוא מלך המשיח אחרי-כן? אני יודע שכתוב בירושלמי שהגאולה תהיה "קמעה, קמעה", אבל, כמו שהרבי מליובוויטש זצוקללה"ה אמר, הרמב"ם לא פסק ככה (הל" מלכים, יא:י), ואין שום פוסק שחולק בזה. מה טען הרב קוק בנושא הזה, ועל מה הוא מבסס את טענתו?
תשובה
משיח הוא בן אדם מצאצאי בית דוד שהוא יביא את הגאולה השלמה. ימות המשיח הם ימים שבהם יופיע המשיח. בדברי חז"ל בסנהדרין יש דעות שונות איך יהיו שלבי הגאולה, ואלו ואלו דברי אלוקים חיים. הגאולה תהיה גם קמעא קמעא וגם פתאום יבוא אל היכלו האדון אשר אותו אתם מבקשים. גם המושג של קמעא קמעא מקורו בירושלמי ממגילת אסתר, ושם היה התהליך של קמעא קמעא בסה"כ יום אחד בלבד. ועיין במהר"ל בהקדמת אור חדש על מגילת אסתר, בעניין קמעא קמעא ובמהירות. עלינו לצפות בכל יום שיבוא ומאידך לאזור כח וסבלנות אם מתעכבת הגאולה השלמה.