• שבת ומועדים
  • משלוח מנות ומתנות לאביונים

מספר שאלות בנושא תפילות ופורים

הרב יוסף אפריון

י אדר ב' תשע"ד
שאלה
כבוד הרב, שלום. ברצוני להפנות אלייך מספר שאלות: 1. בסידור שאני מתפלל בו (נוסח ספרד), בקריאת "פטום הקטורת" יש לאחר המילים "לא תקטירו ממנו אשה" פסוק הרשום בכתב קטן שמתחיל במילים "ויאמר אלהם ישראל אביהם" ונגמר במילים "ולט בטנים ושקדים", ובתפילת שמונה עשרה לקראת סוף התפילה, לאחר המילים "הפר עצתם וקלקל מחשבותם" פסוק הרשום בכתב קטן שמתחיל במילים "יהיו כמוץ לפני רוח". שאלתי היא האם קוראים את שני הפסוקים האלו בתפילות השונות? לא נתקלתי במצב שראיתי מישהו שקורא אותם בתפילתו. 2. לעיתים רחוקות איני מצליח להתעורר בזמן לתפילת שחרית. קרה מקרה לדוגמה שקמתי כ-5 דקות לפני סוף זמן תפילת שחרית לפי הגר"א, וכשראיתי את השעה קמתי ונטלתי ידיים בזריזות, שטפתי פנים והתפללתי תפילת שמונה עשרה של שחרית, ללא כל ההקדמות לפני התפילה. תפילת שמונה עשרה לוקחת לי מספר דקות, וכשסיימתי אותה כבר חרגתי מזמן התפילה לפי שעון הגר"א. בעניין זה יש לי מספר שאלות: א) האם עשיתי נכון שהתפללתי שמונה עשרה מיד כשקמתי, למרות שלא התפללתי את כל שאר התפילה שלפני? ב) האם זה בסדר לחרוג בכמה דקות מזמן התפילה האחרון, למרות שהתחלתי את תפילת השמונה עשרה לפני הזמן הסופי? ג) האם אפשר לבצע תחנון ואת כל שאר התפילה עד "קוה" למרות שעבר הזמן של סוף זמן תפילה לגר"א? האם לאחר שסיימתי את תפילת שמונה עשרה, אני יכול לחזור ולהתפלל את כל מה שקודם לתפילה (ברכות השחר, תפילין, פטום הקטורת, פסוקי דזמרה, הברכות הקודמות לקריאת שמע וקריאת שמע עצמה)? 3. בעניין פורים: אין ברשותי מגילת אתסר בבית, ואני לא בטוח שאוכל להגיע לבית הכנסת ולשמוע את קריאת המגילה גם בבוקר פורים. האם זה בסדר שאקרא את המגילה מספר תנ"ך רגיל המצוי בביתי? האם צריך לברך את הברכות שלפני ואחרי קריאת המגילה כשאני קורא אותה לבד מספר תנ"ך, ואם כן מהן הברכות בדיוק? 4. קראתי שאחת המצוות שיש לקיים ביום פורים היא מתנות לאביונים. קיים קושי במצווה זו מכיוון שאין ברשותי דרך למצוא אביונים ולהביא להם מתנה או צדקה. מה ניתן לעשות במצב שכזה? תודה רבה על כל תשובה.
תשובה
שלום 1. אינני מכיר את המנהג לומר פסוקים אלו. 2. יש להשתדל מאוד להתפלל בזמן ובמנין. א. גם אם עלול לעבור זמן תפילה יש להתפלל קריאת שמע וברכותיה ואח"כ שמונה עשרה. א"א להתפלל מיד שמונה עשרה. [משנה ברורה עא ד] ב. יש להתפלל את כל תפילת שמונה עשרה עד סוף זמן תפילה [משנה ברורה פט ה] ויש מקילים שנחשב כתפילה בזמנה ובשעת הדחק אפשר לסמוך עליהם [עיין ערוך השלחן קי ה; יבי"א ז לד ד] ג. כן 3. אי אפשר לצאת ידי חובה במגילה שאינה כשרה ולכן יש להגיע לבית הכנסת לשמוע קריאת מגילה ליל פורים [השנה במוצ"ש] וביום הפורים. יש גם קריאות רבות בבתים פרטיים או במקומות ציבוריים, לנשים-חולים וכד' שקשה להם להגיע לתפילה. יש גם קריאות מרכזיות של ארגון רבני צוהר. כדאי לבדוק בבתי הכנסת ובישיבות או במועצה הדתית במקום מגוריך היכן אפשר לשמוע קריאת מגילה. בהצלחה. רק אם אין שום אפשרות לשמוע קריאת מגילה ממגילה כשרה, כגון חייל במוצב מרוחק וכד' נהגו לקרוא את המגילה מתוך חומש, אולם לא יוצאים כלל בקריאה זו ובודאי שלא מברכים עליה. 4. רובם ככולם לא נותנים מתנות לאביונים ישירות לעניים אלא נותנים לאוספי צדקה מוכרים ונאמנים שהם מעבירים את הכסף לעניים ביום הפורים. כדאי לברר עוד לפני הפורים למי אפשר להעביר את הצדקה. יש גם אפשרות לתרום דרך כרטיס אשראי לקרנות צדקה מוכרות המעבירות את הכסף ביום הפורים עצמו. אפשר לפנות לוועד הרבנים לענייני צדקה, קופת העיר, וארגונים דומים. בהצלחה ופורים שמח