• דתיים לאומיים וחרדים

דתי לאומי או חרדי

הרב יעקב כהן

י"ב סיון תשע"ד
שאלה
שלום לכבוד הרב. לפי עיקר הבנתי ההבדל בין חרדי לדתי לאומי הוא בעיקר עד כמה צריך להתחבר לאחינו החילונים. שאלתי היא כיצד אפשר לסמוך על ציבור שלם שיתחבר אל אחינו החילונים ושלא יושפע מהם? הרי הרמב"ם אומר שאין אדם שלא יושפע מסביבתו הן בדעותיו והן במחשבותיו ולכן יחפש לו חברה ראויה ואם לא ימצא ילך ויגור במדבר. לכן הציבור החרדי שומר על עצמו בכללותו ושולח במקביל נציגים מטעמו שיכולים להשפיע ולא להושפע על מנת לקרב את אחינו החילוניים. מדוע זה לא עדיף??? תודה.
תשובה
שלום, השאלה מהו מקום המגורים האידיאלי היא שאלה גדולה שקשה למצותה בכמה שורות באינטרנט, אולם אין קשר מהותי בינה לבין דרכו העקרונית של הציבור הקרוי 'דתי לאומי'. ציבור זה כולל גוונים רבים, ולהבנתי המכנה המשותף לכולם הוא אמונה בה' והליכה בדרך התורה והמצוות, יחד עם ההכרה שהקמת מדינת ישראל היא חסד ה', שגאל את עם ישראל ופרק מעליו את עול שעבוד מלכויות. הגדרה זו כמובן היא רחבה מאוד ועל כן כוללת גוונים רבים והשקפות עולם שונות בסוגיות רבות, שאחת מהן היא מקום המגורים האידיאלי. ואין כל סתירה עקרונית בין הזדהות עם שני היסודות שהזכרתי תחילה, לבין תפיסה לפיה עדיף לאדם לגור במקום שכל תושביו שומרים תורה ומצוות. יש דתיים לאומיים שאכן סבורים כך, ויש שסבורים אחרת. כאמור, איני נכנס לגוף השאלה היכן ראוי לגור. הניסיון מלמד שבדור המורכב בו אנו חיים אין ברמה המעשית דרך אחת שמתאימה לכולם, וכל אחד צריך לחשוב היטב מה המקום בו הוא יעבוד את ה' באופן הטוב ביותר, בהתאם לכוחותיו ובהתאם לדרכו התורנית. בהצלחה רבה.