• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

עונש בידי שמים

הרב ש. יוסף וייצן

י מרחשון תשע"ה
שאלה
ב"ה כבוד הרב שלום ה’ יתברך שופט לפי התורה. אם פלוני עבר עברה שיש עימה מלקות – ה’ יכול להעניש אותו במלקות או שווה ערך? או אפילו במוות ? האם על על לשון הרע לדוגמא יכול ה’ להסתיר פנים אך לא לתת עונש בפועל? תודה
תשובה
שלום רב: דיני שמים שונים מדיני אדם. בדיני שמים הקב"ה דן גם לפי הכוונה וגם לפני הניסיון והקושי בהתגברות על החטא. אולם יש להבחין בין הסליחה לבין כפרה. הסליחה זה נוגע למה שמצד הדין יש עונש. אולם הכפרה היא באה בכדי להעביר את החטא שלא ישאר שום רושם מהחטא לחוטא. בנוגע ללשון הרע חכמים אמרו שעבירת לשון הרע שקולה כמו ג' עבירות חמורות. ויתכן שזה נוגע לענין הקושי לכפר.