• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

גנבו את המנורה?

הרב רפאל וסרטיל

י"ט כסלו תשע"ה
שאלה
שלום, לקראת חנוכה עלה לי שאילה: היוונים (אוה סורים) לא גנבו את המנורה? אם גנבו, איך הדלקנו המנורה 8 ימים? אם לא גנבו,....הרסו הכל ולא גנבו דבר כל כך יקר? (היה מזהב ...שווה מיליונים !!) לא גנבו? קשה להאמין... בבקשה לנסות לענות עם ציטוטים מהמקורות
תשובה
לשואל שלום, אכן בזמן מלחמת החשמונאים נשדדה המנורה מבית המקדש, ובעת חידוש המקדש יצרו מנורה משיפודי מתכת. וכך נאמר בפסיקתא רבתי (פרשה ב' פיסקה דחנוכה): "ולמה מדליק נרות בחנוכה? אלא בשעה שנצחו בניו של חשמונאי הכהן הגדול למלכות יון (את מלכות יוון), שנאמר: '...ועוררתי בניך ציון על בניך יון...' (זכריה ט, יג), נכנסו לבית המקדש מצאו שם שמונה שיפודין של ברזל וקבעו אותם והדליקו בתוכם נרות". בברכה נאמנה