• ציצית ישנה, קרועה ופסולה

הפקרת ציצית פסולה

הרה"ג דוב ליאור

י אייר תשע"ה
שאלה
המ"ב מביא שאפשר להפקיר ציצית פסולה וכשאתה מגיע לבית תזכה עוד פעם....איך זה מועיל? הרי הציצית עדיין מונחת עלי ואני ממלא קונה אותם!
תשובה
לכאורה זה בעיה. אולי בטלית גדול שעשויה להסרה אפשר לומר את הסברא הזאת, אבל בטלית קטן זאת נראת הערמה יותר מידי בולטת. הכלבו אומר שבחמץ ידוע (שהאדם יודע היכן מונח) לא מועיל ביטול, וכולם שואלים הרי רואים שזה כן מועיל במקרה של תלמיד שיושב לפני רבו וכדו' שיכול להפקיר את החמץ ממקומו בלי לבערו. מבאר הנצי''ב שכל מה שאמרו שלא מועיל ביטול מדובר כאשר אפשר להוציא את החמץ ובכל זאת אדם משאיר אותו אצלו בבית ואומר שהוא ביטל אותו. זה לא מועיל כי רואים במציאות שהאדם לא הפקיר אותו כי הוא משאיר אותו אצלו, אבל במקרה שהוא אנוס כי הוא אצל רבו וכדו' אין בעיה כי המציאות לא סותרת את הביטול. לכן כאן זה נראה סותר את המציאות, שהרי האדם עדיין לובש את הציצית.