• שאלות כלליות

לבישת בגד מעור או פרווה

הרב יוסף אפריון

ו שבט תשע"ה
שאלה
שלום לכבוד הרב. יש לי שאלה שאני לא יודעת את התשובה עליה,בנושא צער בעלי חיים. האם לבישת בגד העשוי מעור/פרווה של חיה, יש בזה איסור? ואם אפשר גם מקורות (תנ"ך,ראשונים,אחרונים..)
תשובה
שלום אין שום איסור להשתמש בעור או בפרווה של בעלי חיים משום צער בעלי חיים. מלבד העובדה שיתכן שהחיה מתה ורק אז לקחו את העור או הפרווה, או שהרגו אותה ללא צער [שבזה להרבה דעות אין איסור צער בעלי חיים אפילו אם אין צורך לאדם בזה; כמובן אין זה אומר שהדבר ראוי ויתכן ואסור מצד אכזריות וכד' אך אין זה נושא השאלה], מותר לכל הדעות להשתמש בבעלי החיים לצורך האדם. לצער אסור אולם להשתמש בהם לצורכנו מותר. אם נאמר שאסור להיעזר בבעל חיים היה אסור לשאת משאות על חמורים, לרכב על סוסים ועוד ועוד. מקורות: בראשית פרק א פסוק כח וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבְכָל חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל הָאָרֶץ: ולמד מכאן החתם סופר (שבת קנד עמוד ב) שאין איסור צער בעלי חיים במה שהוא לצורך האדם. וכן שמות פרק כג פסוק ה: כִּי תִרְאֶה חֲמוֹר שֹׂנַאֲךָ רֹבֵץ תַּחַת מַשָּׂאוֹ וְחָדַלְתָּ מֵעֲזֹב לוֹ עָזֹב תַּעֲזֹב עִמּוֹ: ועוד למדנו במסכת קידושין (פב עמוד ב): "תניא, ר"ש בן אלעזר אומר: מימי לא ראיתי צבי קייץ, וארי סבל, ושועל חנוני, והם מתפרנסים שלא בצער, והם לא נבראו אלא לשמשני". וברמב"ן על התורה (דברים כב ו) לגבי טעם מצוות שילוח הקן: "וכן מה שאמרו (ברכות לג ב) לפי שעושה מדותיו של הקב"ה רחמים ואינן אלא גזרות, לומר שלא חס האל על קן צפור ולא הגיעו רחמיו על אותו ואת בנו, שאין רחמיו מגיעין בבעלי הנפש הבהמית [כוונתו בבהמות] למנוע אותנו מלעשות בהם צרכנו, שאם כן היה אוסר השחיטה, אבל טעם המניעה ללמד אותנו מדת הרחמנות ושלא נתאכזר. ובחידושי הרמב"ן (עבודה זרה יג עמוד ב) כתב: "אין צער בעלי חיים אסור לתקנתם של בני אדם...דבעלי חיים לצורך אדם שחיטתם וצערן מותר." ובדומה לזה פסק בתרומת הדשן (חלק ב סימן קה). וכן פסק הרמ"א (אבן העזר סימן ה סעיף יד) "כל דבר הצריך לרפואה או לשאר דברים, לית ביה משום איסור צער בעלי חיים". וע"ע ציץ אליעזר חלק יד סימן סח.