• שכנים ושותפים

זכיה משותפת בפרס בחידון

הרב משה מאיר אבינר

כ"ה תמוז תשע"ה
שאלה
שלום הרב, שמעתי חידה בתכנית רדיו. הצגתי את החידה לחבר (שלא היה שומע אותה בעצמו ברדיו). אמרתי לו שיש פרס כספי על החידה, ושאם תשובתו תהיה נכונה נחשוב איך להתחלק בפרס. התקשרתי לרדיו (עלות שיחה כ15 ש"ח בגלל ההמתנה), ונתתי את התשובה של החבר. התשובה לא היתה נכונה, אך זכיתי בפרס ניחומים (על עצם העליה לשידור, וכנראה גם על הכיוון החכם של התשובה) בשווי 100 ש"ח השאלות: האם יש להתחלק בפרס? וגם בעלות השיחה? אם כן - איך נכון להתחלק? (באחוזים) ומה היה הדין במקרה שזו היתה התשובה הנכונה לחידה? תודה
תשובה
בס"ד שלום וברכה: הגמ' בכתובות צח: דנה במקרה בו אדם שלח שליח לקנות לו דבר והשליח קיבל מהמוכר תוספת, למי ניתן תוספת זו לשליח או למשלח להלכה נפסק שחולקים ברווח. רש"י מסביר שטעם החלוקה היא כיוון שאנו לא יודעים למי ניתן התוספת, האם ניתן למשלח מחמת הקניה בכספו או שניתן לשליח מחמת חביבותו. הרי"ף מסביר שטעם החלוקה היא, למרות שהתוספת ניתנה לשליח, בלא הכסף המוכר לא היה נותן מתנה, ולכן השליח שההנאה הגיע לו מחמת המשלח צריך לחלוק עמו ברווח. המחבר בשו"ע (קפג ו) פסק כרי"ף, ורמ"א הביא את דעת רש"י (הנפק"מ בין השיטות היא במקרה בו המוכר פירש שנותן את התוספת לשליח לפי רש"י הכל לשליח ולפי הרי"ף חולקים.) במקרה שלך בין לפי רש"י בין לפי הרי"ף עליך לחלוק עם "בעל התשובה". לפי רש"י גם במקרה שלך אנו מסופקים מדוע ניתן הפרס האם מחמת המשלח "בעל התשובה" או מחמת העולה לשידור. ולפי הרי"ף גם במקרה זה בלי בעל התשובה לא היית עולה לשידור ומקבל פרס וכן בלעדיך השני לא היה מקבל וע"כ יש לחלוק ברווח. כיוון שהיתה לך הוצאה של 15 ש"ח יש להתחלק ב85 ש"ח בינך לבינו. בברכה הרב משה מאיר אבינר ע"פ הרב ברוך פז