• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

הלכות פסח

הרב יצחק גרינבלט

ד ניסן תשע"ה
שאלה
כבוד הרב, שלום. אני בחור בן 22, ואני בתהליך של חזרה בתשובה. הורי ומשפחתי חילונים, אך מאז ומתמיד חגגו את חגי ישראל, ביניהם את ליל הסדר שאותו ניהל סבי ז"ל, ומאז פטירתו לפני כ-4 שנים אני מנהל את הסדר פחות או יותר כשהייתי נוכח בבית, ולא חגגתי את החג בבסיס הצבאי למשל. אציין כי בביתי לא מבצעים מכירת חמץ, הגעלת כלים ואת שאר ההלכות הנוגעות להכנות לקראת חג הפסח, וליל הסדר יערך בביתי. התחלתי להתעניין לפני כמה ימים בהלכות הפסח, ונוכחתי לדעת שישנן הלכות רבות מאוד. אני מאוד רוצה לחגוג את חג הפסח בצורה הכשרה והשמחה ביותר יחד עם משפחתי, ומצד שני גם לא לגרום להם לנטל ולא להכעיסם (כבר נתקלתי במספר תגובות לא נעימות מצד המשפחה בכל הקשור להתקרבותי ליהדות). אשמח אם אוכל לקבל עזרה והכוונה בכל הקשור למה שעליי לעשות ובהכנות שעליי לבצע לקראת חג הפסח בבית אבי, ואשמח לקבל מקום שממנו אוכל ללמוד את כלל הלכות הפסח בצורה מרוכזת ונוחה. ברשותי מספר שאלות: 1) האם עליי לעשות ביעור חמץ? 2) האם עליי לבצע מכירת חמץ? 3) אילו חובות עליי לבצע ואילו לא בגלל המצב שבו אני עדיין מתגורר בבית אבי? 4) את ההגדה של פסח אנו קוראים כל הנכדים, כאשר כל נכד קורא כמה פסקאות ורשות הקריאה עוברת לנכד הבא, וחוזר חלילה. האם זה בסדר לקרוא בצורה כזו את ההגדה, או שרק מנהל הסדר צריך לקרוא את כל ההגדה? השאלות מצטברות עם הזמן, ואשמח אם אוכל לקבל עזרה והכוונה מתאימה. תודה רבה על העזרה והתמיכה.
תשובה
ב"ה שלום רב. ממש התרגשתי לקרוא את מכתבך. זו ממש זכות נפלאה שאתה כל כך רוצה להיות טוב יותר, להתקדם, לעשות דברים כמו שצריך. זה ממש נפלא. אברך אותך שתזכה שבאמת כל משאלות ליבך יתגשמו לטובה, ותזכה להמון ברכה במאמצים שלך וברצונות הנפלאים שלך. דבר ראשון, אחד מהדברים שמאוד מקלים על אנשים בתהליכים כמו שאתה עובר זה שיש לאדם כתובת ישירה, מישהו שהוא יכול להתייעץ איתו, מישהו לדבר ולברר, לשאול וללמוד. כתובת כזו, ככל שהיא קרובה יותר וזמינה יותר היא נותנת לאדם דברים נפלאים שאין אפשרות להשיג בדרך אחרת. לדוגמא, בראשון לציון ישנה ישיבת הסדר, שיש בה רבנים צדיקים שמאוד ישמחו לעזור לך הן בדבר הזה שאתה נמצא בו והן באופן הכללי בכל שאלה ובקשה. הם הקימו לפני שנים את הישיבה בראשון רק בשביל לעזור לאנשים. תוכל ליצור איתם קשר ולהיעזר בהם בכל מה שתרצה. הפרטים שלהם הם: ישיבת ההסדר ראשון לציון משרד: 03-9527175 פקס: 03-9527168 דוא"ל: hazder-s@zahav.net.il כתובת: אנילביץ' 34 רמת אליהו ת.ד. 15136, ראשון לציון תוכל גם להיכנס לאתר שלהם ולראות את הרבנים המלמדים בישיבה, ולהחליט למי אתה מעדיף לפנות, ובקלות למצוא את המספר שלהם ולהתקשר. אכן זה דורש מוכנות מסוימת להחשף אך יש בכך יתרון עצום. כדי לא לעכב אותך, אשתדל לענות בקצרה על השאלות שלך, ואם תהיינה לך עוד שאלות תוכל לפנות אלי ולשאול ואשמח לעזור. 1. כן, צריך לעשות ביעור חמץ. בערב לפני פסח עושים בדיקת חמץ כמו שמופיע בהגדות של פסח ובבקר שורפים את החמץ. 2. לגבי מכירת חמץ, אם יש לך חמץ שאתה לא מבער, אתה צריך למכור אותו, ותוכל לעשות זאת דרך האינטרנט או דרך הטלפון, וכמובן בבתי הכנסת, בבתי חב"ד ועוד מקומות. 3. מתקשה אני לענות על שאלה זו שכן אינני יודע את המצב שלך לאשורו. לדעתי תוכל לקיים את כל הלכות החג ולשמור עליו בכשרות, שזה לא מורכב. 4. אין בעיה שאחרים יקראו כל אחד חלק בהגדה. שתהיה לך המון המון הצלחה ופסח שמח וכשר, ואם תרצה חזור אלי ואשתדל לעזור לך הן ביצירת קשר והן בכל עזרה שאוכל. בברכה הרב יצחק גרינבלט.