תפילה מאחורי אבא, דיני הטמנה

הרב אלישיב קפקה

ט"ו תשרי תשע"ו
שאלה
בס"ד 1. האם מותר להתפלל שמונה עשרה מאחורי אבי(לכיוונו)? מישהו אמר לי שאסור ולא מצאתי מקור... 2. סיר שהטמינו מערב שבת בסמיכה ובמהלך השבת הורידו את השמיכה לשעה (או כל זמן אחר) האם מותר להחזיר יותר מאוחר שוב פעם את השמיכה / להטמין? 3. פלטה שיש עליה מספר סירים האם כאשר שמים על הפלטה שמיכה באופן הרמטי הדבר נחשב שכל אחד מהסירים עטוף מכל צדדיו ואז אסור או שלא ואז מותר. אני שואל זאת כיוון שאם איני טועה לכל סיר וסיר יש חלק שאינו נוגע/עטוף בשמיכה אלא נוגע בפני הסיר הקרוב אליו...... תודה רבה
תשובה
בס"ד שלום וברכה, מועדים לשמחה. מחילה על העיכוב בתשובה שנגרם מחמת העומס של החגים. 1. המקור לדין איסור התפילה מאחורי אביו מופיע במשנה ברורה סימן צ ס"ק עג: "כתב החיי אדם נראה לי שהוא הדין אביו"[ביחס לדין שאסור להתפלל לפני, בצדי או אחורי רבו]. 2. מותר. יסוד ההיתר הוא בכך שאין זו הטמנה חדשה אלא המשך ההטמנה המותרת מערב שבת. עיין שו"ע או"ח סימן רנ"ז סעיף ד' ובמשנה ברורה ס"ק כה. 3. מה כוונתך 'באופן הרמטי'? באופן עקרוני צריך שהשמיכה לא תיגע בכל צדי הסיר. אם החלק שלא נוגע בשמיכה אינו פתוח לרווח אויר אלא נוגע בסיר אחר יש בזה בעיה של הטמנה. בברכה, הרב אלישיב קפקה