הרכבת עצים

הרב אליעזר מלמד

י"ח שבט תשס"ב
שאלה
שלום רב, לשאלתי: מהן ההשלכות ההלכתיות של הכלאת שני מיני עצים? ענף תפוז ע"ג כנת חושחש? אפרשזיף? וכו’ קבלתי את התשובה: הכלאה שונה מהרכבה. הרכבת שני מיני עצים שונים זה על זה אסורה מהתורה. ואילו הכלאה נעשית באבקנים וכו’: לא קבלתי מענה לסוגיות: 1. לאיזו הגדרה משויכים עצי ההדר שרובם ככולם מורכבים ע"ג כנת חושחש. כמו כן הדבר נעשה ברוב העצים המוכרים לנו, נשירים, מנגו ועוד. 2. לאיזו הגדרה משויך האפרשזיף?
תשובה
כתבתי שהכלאה לרב ישראלי מותרת, ויש אוסרים. ובכל מקרה את המין שנוצר אחר ההכלאה מותר לשתול, וממילא ברור שמותר לאכול, ומברכים עליו בורא פרי העץ.