• חתונה ושבע ברכות

טקס חתונה שאינה תקפה הלכתית

הרב יצחק גרינבלט

ה אייר תשע"ו
שאלה
שלום אני וזוגתי מתלבטים לגבי חתונה דתית. בשורה התחתונה איננו אוהבים את ממסד הרבנות. מצד שני חתונה קונסרבטיבית למשל לא תתקבל בעין יפה בצד הדתי של המשפחה למרות שהלכתית אני מניח שהיא תקפה. השאלה שלי היא למצב בדיוק הפוך: לא אם ניתן להכשיר הלכתית טקסים אלטרנטיביים אלא כיצד ניתן לערוך טקס שבדווקא לא יהיה בעל תוקף הלכתי ובוודאות לא יוגדר כנישואין או אף ספק נישואין שלא יהיה צורך בגט לחומרא במקרה הצורך וכיוצא בזה. מה צריך להקפיד בטקס שכל כולו בעצם נועד לחגוג את הזוגיות בלי לרצות לתת לה תוקף ממוני אישי ומשפטי כלל? האם רק ויתור על טבעת . אי אמירת משפטים מסוימים וכו? למותר לציין שאנו חיים כבר יחד כזוג חיים מלאים (בהגדרה הלכתית כפילגש. . ) מקווה שהשאלה לא מאתגרת מידי. פשוט טקס יהיה לא ברבנות ככל הנראה.
תשובה
בס"ד שלום רב. קראתי את מכתבך וחשבתי עליו המון. במכתבך ניכר מאוד שאתם רוצים להיות בסדר, לפי הדרך הנכונה של התורה, אבל קשה לכם עם הממסד הרבני, ולכן אתם מנסים ללכת לכיוונים שונים שהם לא טובים, ולא מובילים אתכם לדברים טובים. אין ספק, שנשואין קונסרבטיבים הם לא לפי היהדות והם לא נכונים, הם לא תקפים לפי פוסקי ההלכה, והם מסבכים אתכם בכל המשך הדרך שלכם. נשואין שלא לפי ההלכה הם דבר נורא ואיום, הם נוגדים כל קשר ליהדות, כל מה שאתם והמשפחה שלכם מאמינים בו, וחיי פילגש אסורים בתכלית האיסור. פעמים רבות אדם מנסה ללכת לכל מיני דרכים בגלל פחד, בגלל קושי, אך הדרך הזו לא טובה לו ולא טובה לאחרים. לא קל להיפרד לפי היהדות, אבל חשוב לדעת שדרך היהדות היא שלא צריכים להגיע לגירושין, שההולכים בדרך הנכונה של היהדות זוכים לבנות זוגיות נפלאה, יציבה וחזקה, שיש בה כל הזמן התקדמות והנאה מתמדת, ולכן אין כל סיבה להגיע לגירושין. במקומות שונים, מוסד הנשואין מאוד לא יציב וגירושין נהיה דבר שבשגרה, ולכן מגיעים די מהר למחשבות מה יהיה אם ירצו להיפרד, אך חשוב לדעת שזה מצב מאוד לא טוב שבאמת אין סיבה להגיע אליו. אנו שואפים לזוגיות טובה ויציבה, שאין סיבה שלא תחזיק עד 120 מתוך שמחה ומתוך יציבות. פרידה של הורים גורמת למחיר כבד מאוד לילדים, גורמת לסבל גדול לכולם, וזו קללה שאפשר להימנע ממנה. ביחס לנשואין, אני מאוד ממליץ על ארגון צהר שיש דרכו אפשרות לחתונה מאוד נעימה ומרוממת, ועל ידי פגישה עם רב שיתאים לכם, תוכלו לבנות חופה מרגשת ומרוממת שכל החיים תלווה אתכם. על ידי לימוד זוגיות טובה תוכלו לבנות בית שנושא הגירושין כלל לא יעלה על הפרק ויראה כמגוחך. אבל זה תלוי בכם. לא אוכל לעזור לכם בדרך שאני לא מאמין בה, בדרך שאני רואה בה חורבן, בריחה מהאמת, והיכנסות לעולם של שקר המבוסס על פחדים ועל תרגילים כאלו ואחרים. אשמח לעזור לכם לבנות באמת, לבנות משהו שיהיה לכם באמת נפלא, שיקדש את החיים שלכם, יוסף בהם עונג ושפע, ויוביל אתכם להיות יותר שלמים עם עצמכם ועם הזוגיות שלכם. זה אפשרי, ואין סיבה ואין ממה לברוח. אני כאן בשבילכם, אשתדל לעזור ולעשות הכל שיהיה לכם טוב, אך לא במחיר הבריחה מהאמת. אספו את הכוחות, התמסרו לאמת העמוקה שלכם, והסכימו ללכת בדרך אמיתית יותר, דרך יציבה ובונה, וזכרו שאני כאן בשבילכם. בברכה הרב יצחק גרינבלט.