ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש בראשית
- תולדות
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב אברהם צוקרמן זצ"ל
הגיעו שניהם לפגישה, והחלו לטייל ברחוב, כשהשיחה קולחת ביניהם. והנה, תוך כדי השיחה, צפו ועלו מספר פרטים אישיים מוזרים. הנתונים שבן/ בת הזוג חשפו על עצמם, לא התאימו לבירורים המוקדמים שעשו זה/ זו על זו/ זה.
לפתע, עצר הבחור ושאל את הבחורה – סלחי לי על השאלה המוזרה, מה שמך?
כשענתה הבחורה את שמה, פרצו השניים בצחוק. התברר, ששניהם הגיעו לפגוש אנשים אחרים, וכיוון שהיו אלה פגישות ראשונות, הם התבלבלו בכתובת.
אולם, כיוון שהשיחה קלחה ביניהם, החליטו השניים להמשיך בפגישות, ומכאן הדרך לחופה הייתה קצרה.
לעיתים, בעצת מסובב כל הסיבות, ההתאמה החשובה ביותר בחיים נולדת מ'טעות ובלבול'.
מי שיתבונן בפרשיותינו יגלה 'טעות מתוכננת' כזו, שסידרה את המציאות בעצת ה' העליונה. אברהם אבינו שולח את אליעזר עבדו למצוא את האישה המתאימה ליצחק. אברהם לא מסתפק בהתאמה הרגילה של שני הצדדים, והוא מוסיף דרישה מיוחדת – "ולקחת אישה לבני ליצחק". שתי התאמות – הראשונה – 'לבני', על האישה להתאים לבנו של אברהם, לתכונותיו של אברהם. השניה – 'ליצחק', על האישה להתאים לתכונותיו של יצחק.
אך בפועל, אם נתבונן במדדים לבחירתה של רבקה, נראה שאליעזר חיפש יותר כלה לאברהם מאשר אישה ליצחק. אליעזר שם דגש על מידת החסד, מידתו של אברהם, בעוד שיצחק מידתו המיוחדת היא הגבורה.
אליעזר פועל בדרך זו גם על פי ההיגיון. אליעזר מחפש אישה לילד היהודי הראשון. על פי ראות עיניו, המדד לאישה כזו היא אישה שתתאים לבנות אורח חיים שמתאים לעם ישראל. כיוון שעד כה, אברהם אבינו היה היחידי שבנה בית יהודי אמיתי, ועד כה לא היו בתים אחרים, הוא מחפש אישה שתתאים לבית שבנה אברהם אבינו. לפיכך, הוא מחפש אישה שתתאים ל... אברהם אבינו. כך יצא, שהיו הבדלים מסוימים בדרך עבודת ה' בין יצחק לרבקה.
ואכן, לפי דברי הנצי"ב (בנושא אחר), אליעזר תכנן להביא את רבקה למפגש מקדים עם אברהם. אברהם יסביר לה על דמותו המיוחדת של יצחק, וכך יבנה בהדרגה הקשר ביניהם. אולם הופעתו הפתאומית של יצחק, שיצא לשוח בשדה, ונגלה לרבקה כדמות 'מלאך אלוקים נורא מאד', הבעיתה את ליבה, וגרמה לה ליפול מעל הגמל. מאותו היום והלאה, התייחסה רבקה ליצחק ביראת כבוד וריחוק מסוים.
כך רצף של 'כשלים וטעויות' יצר, כביכול, ריחוק בין בני הזוג. אולם האמת היא שאת הכול סובבה עצת ה' העליונה. בגלל הריחוק ביניהם, לא העזה רבקה לפנות ישירות אל יצחק, ולתבוע ממנו לתת את הברכות ליעקב במקום לעשיו, (כפי שביקשה שרה מאברהם בנוגע ליצחק וכו'). לפיכך, הוצרך יעקב לקבל את הברכות במרמה ובדרך פתלתלה. כך לבש יעקב את בגדי עשיו, כלומר את כוחותיו הגשמיים של עשיו, ובכך היה ראוי לקבל את הברכות הגשמיות שהעניק יצחק. כך הביאו הטעויות לבניית קומתו השלימה של יעקב וזכייתו בברכות באופן אמיתי ומלא.
לעיתים, חשוב שנזכור שאחרי כל התכנונים והמהלכים שלנו, דווקא 'הדייט הכושל' מוביל בסייעתא דשמיא ל'חתונה המוצלחת'.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

מאמר שלישי עבודת החסיד וההשגחה האלוקית
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגת החסיד, השואף לחיות בתודעה מתמדת של נוכחות אלוקית, אמונה והשגחה פרטית בכל פרט בגוף ובבריאה. מתוך כך מודגש כי המוסר והטוב האמיתיים נגזרים אך ורק מהציווי האלוקי ומהתורה, ולא משיקולים אנושיים סובייקטיביים.

יומא אכילה שאינה ראויה ביום הכיפורים
השיעור עוסק בגדרי איסור אכילה ביום הכיפורים ובמאכלים שאינם ראויים, תוך ניתוח מחלוקת הראשונים בדין אכילתם בכמות מרובה ובחצי שיעור. באמצעות עיון בשיטות הרמב"ם, הראבי"ה והגר"א, נבחנת השאלה האם איסור היום מוגדר כחובת "שביתה מעינוי" או כאיסור אכילה רגיל.

אורות התשובה - הרב הראל כהן כוחה היצרני של הרהור תשובה
אורות התשובה פרק ו,ז-ז,א
ההירהור הוא יוצר מציאות והוא גרעין התשובה שממנה מתחיל הכל, ומצד שני צריך להוציא אותה מן הכח אל הפועל כדי להשלימה

שיעורים בספר יהושע ספר יהושע כהמשך התורה
יהושע פרק א'
השיעור עוסק במדרגות הנבואה השונות על פי הגר"א, מנבואת משה רבנו ועד לנביאים הראשונים והאחרונים. דרך פתיחת ספר יהושע, מודגש מקומו הייחודי של הספר כהמשך ישיר לתורה וכשלב המעשי של כניסת עם ישראל לארצו.

אורות המלחמה בניין האומה וייעודה בתיקון העולם
פסקה ט'
השיעור עוסק במשנת הראי״ה קוק על הקשר העמוק שבין זעזועי העולם והמלחמות לבין חובת ההתעוררות, ההתחזקות והבניין הרוחני של כנסת ישראל. מתוך ראיית האומה כגוף אחד השואב את כוחו מאמונתו, מודגש תפקידו הבלעדי של עם ישראל לגלות את שם השם במציאות ולהביא לתיקונו השלם של העולם כולו.

מידות הראי"ה עבודת האמונה: פנימיות מול מעשה
אמונה י"ח - כ"א
השיעור עוסק במתח שבין הממד הפנימי והשכלי של האמונה לבין ביטוייה המעשיים והחיצוניים, שלעיתים נראים מצומצמים או נלעגים. הרב מסביר כי חיים חסרי אידיאל אלוקי מרוקנים את האדם מתוכן פנימי, ומדגיש את החשיבות שבחיבור עמוק, אותנטי ומבורר לעבודת השם.

כי תצא עבודת השלמות: הלכה, מידות והזולת
שיחת מוצ"ש פרשת כי תצא
השיעור עוסק בפרשת כי תצא ומדגיש את תפקידה של התורה בהגנה, תיקון המידות ומניעת קלקול מוסרי ורוחני עוד מראשיתו. דרך שלל נושאי הפרשה מודגש כי עבודת ה' אמיתית דורשת צמיחה הדרגתית וזהירות יתרה בין אדם לחברו, מתוך הבנה שהידור מצווה אינו יכול לבוא על חשבון הזולת.

שמונה פרקים לרמב"ם שמע האמת ממי שאמרה
שיעור 1
השיעור עוסק בגישתו הייחודית של הרמב"ם, המחברת בין עולמות ההלכה והמוסר הפשוטים לבין עמקי השכל והפילוסופיה הכלל-אנושית. דרך דברי חז"ל וההקדמות לחיבוריו, מובהר כיצד קבלת האמת מכל מקור משרתת את עבודת ה' השלמה ומביאה לאחדות עמוקה בין התורה למושכל.

לנתיבות ישראל עוצמת התשובה כהתחדשות הבריאה
לנתיבות ישראל א' , המשך מאמר ז'
השיעור עוסק בתפיסת התשובה על פי הרב קוק כמעשה של התחדשות והתעלות תמידית, השוזרת יחד את הממד הפרטי והממד הכללי של עם ישראל. מתוך כך מוסבר כיצד תהליך הגאולה ושיבת ציון קשורים קשר בל יינתק בהתעוררות הרוחנית הפנימית ובהופעת האור האלוקי במציאות.

אור החיים על הפרשה מלחמת היצר
אור החיים על פרשת כי תצא חלק ב'
השיעור דן בבחינות השונות של "אשת יפת תואר", החל מההליך המעשי הנדרש במלחמה כגון גילוח ראשה והמתנה של 30 יום, ועד לאפשרות שחרורה במידה והשובה אינו חפץ בה. בנוסף, מוצג פירושו של ה"אור החיים" לפיו הפסוקים מהווים משל למלחמתו הרוחנית של האדם ביצר הרע, במטרה לשחרר את נשמתו הטהורה משביה.

יסודות הש"ס פתיחה למסכת יומא
מרכזיותו של סדר העבודה ביוה"כ, ומשמעותו כדרך ההקרבה לה' או כדרך הקירבה אליו. הכפרה ביום הכיפורים, על החטאים ועל מקדש וקודשיו, ובמה נתייחד חטא זה. התענית ביוה"כ כהקרבה עצמית לעומת הקרבת קרבנות. מעלתו של הפרק השמיני במסכת העוסק בתענית ביחס לשאר הפרקים העוסקים במקדש וקודשיו.

כי תצא מה בין אשת יפת תואר לרות המואבייה
לעומת אשת יפת תואר המצטרפת לעם ישראל בזכות שחשקו ביופייה, לעומתה רות המצטרפת לעם ישראל לעוני ולסיכוי קלוש להשתלב.

אורות התחיה - הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א הציבור, היחיד ומקור האנטישמיות
אורות התחיה -פסקה ב'
הרב עוסק בהבדל בין היחיד הפועל מבחירה ושכל לבין הציבור המונע מאינסטינקטים וחושים טבעיים, ומסביר כיצד שורשי האנטישמיות נובעים מתחושה פנימית ולא משיקול דעת. במקביל, מובהר הצורך הייחודי של עם ישראל ב"מזון רוחני" מקורי לצד היכולת לשלב תרבות ומדע כלליים מתוך עוצמה תורנית.

רביבים השליחות הגדולה של מורי ישראל
לימוד התורה שעל ידו עולם הרוח מתקיים נעשה על ידי תלמידי החכמים וכל ישראל שקובעים עיתים לתורה | מעלת המורות שמלמדות בנות ובנים תורה ודרך ארץ, כמעלת המורים שמלמדים את הבנים | לימוד הילדים הוא התשתית של קיום התורה בעולם | אין מבטלים תינוקות של בית רבן אפילו לבניין בית המקדש | מצווה לבחור מורים יראי שמיים, מוכשרים בלימודם שיודעים ללמד תורה באיזון ובדייקנות | על כולנו מוטלת האחריות להעלות את החינוך והלימוד לראש סדר היום

אור החיים על הפרשה סוד יפת התואר במלחמה
אור החיים על פרשת כי תצא חלק א'
השיעור מבאר את תנאי ההיתר המיוחד של פרשת "אשת יפת תואר" על פי פירוש האור החיים הקדוש. דרך פנימיות התורה מוסבר כי הלוחם הדבוק בשכינה אינו נמשך ליופי הגשמי, אלא מזהה ומחלץ ניצוץ של נשמה קדושה שנשבתה בין האומות.














