ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

הנחיות כתובות לכשרות סימני החג

בית מדרש חגים וזמנים ימים נוראים ראש השנה הלכות ראש השנה Bookmark and Share
גירסת הדפסה
שלח לחבר

תשרי תשע"ט

הנחיות כתובות לכשרות סימני החג

באדיבות כושרות



נערך על ידי הרב

מוקדש לעילוי נשמת
ר' אברהם בן דוד ז"ל

תמר

בעיות כשרות בסימן ופתרונם:

• ערלה - אין חשש ערלה בתמרים.

• חרקים: תמר לח - בדרך כלל נקי, אך רצוי לחצות אותו להוציא את הגלעין ולהתבונן בו.

תמר יבש - לחצות ולהוציא את הגלעין. אח"כ לבדוק היטב כנגד האור בצד הפנימי וגם בצד החיצוני, שאין נקודות שחורות או רימות. לעיתים ישנם גבישים לבנים, הם גבישי סוכר ואיננו מעידים על הימצאותם של חרקים.

יקח תמר בידו ויכוון לפטור את כל פרי העץ שיאכל ויברך:

"ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם בורא פרי העץ".

ואחרי שיאכל ממנו מעט יאמר:

ספרדים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שייתמו אויבנו ושונאנו וכל מבקשי רעתנו".

אשכנזים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שייתמו שונאינו"

תימנים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שייתמו שונאים" ואח"כ מברכים ואוכלים.



תפוח עץ בדבש

בעיות כשרות בסימן ופתרונם:

הדבש: כשלעצמו הוא מוצר כשר גם בלי ציון כשרות, אולם לאחרונה יש חברות המוסיפות חומר אחר כדי להגדיל את נפח הדבש ואף מזייפים את הכשרות.

תפוח עץ:

א. ערלה - יש מיני תפוחי עץ שאחוזי ערלה שלהם גבוהים. יש צורך להקפיד לרכוש תפוחי עץ ללא חשש ערלה.
ב. בשנה זו, תשס"ד-ה אין בעיה של כשרות בציפוי המבריק (שלאק) שיש ע"ג התפוחים. בשנה זו עברו לשימוש בשלאק כשר.
יטביל פלח תפוח בדבש ויאמר:

ספרדים, אשכנזים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

תימנים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתחדש עלינו שנה מתוקה".



רוביא - לוביא

אופן הבדיקה:

שעועית לבנה - להשרות במים כעשר שעות, לבדוק ע"ג היד (כחמישה- שישה אחדים כל פעם) כאשר הופכים מיד ליד כדי לראות את שני צדדי השעועית.

שעועית טרייה - לעיתים נגועה בתולעים החודרות לתוך התרמיל. יש לעשות בדיקה מדגמית: לקחת שלושה תרמילים ממקומות שונים סה"כ תשעה תרמילים. יש להתבונן מבחוץ ולחפש נקבים, לאחר מכן יש לחצות את התרמיל לכל אורכו, ולבדוק מבפנים.

שעועית קפואה - מוחזקת כנקייה - אין צורך לבדוק אחד אחד, אך ראוי להתבונן בהם לפני הבישול.

חילבה: גרגירים - טעונים בדיקה לפני הטחינה. אבקה - אם היא טרייה אין צורך בבדיקה. אם היא לא טרייה ראוי לבדוק שאין רימות. כמו כן, בתהליך ההשריה, לבדוק שאין חרקים צפים.

פול מצרי (דיגרה) גרגירים יבשים - שריה במים כ-10 שעות ובדיקה של כל אחד ואחד לשני צדדיו, ואחר כך לקחת מתוכם שלושה פולים, לפתחם ולבדקם גם מבפנים.

פול טרי - כמו שעועית ירוקה טריה.

יקח בידו רוביא הנקראת "לוביא" ויאמר:

ספרדים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו".

אשכנזים ותימנים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו".12



כרתי (כרישה, לוף)


כרתי נגוע לכל אורכו בחרקים - טריפסים. מומלץ ביותר להשתמש בגידול ללא חרקים.

כאשר אין משתמשים בגידול ללא חרקים - יש לחצות את העלים לכל אורכם ולפרקם. להשרות את העלים בחומר ניקוי לכלים או במי מלח (כף מלח לליטר מים) למשך 2-3 דקות. לאחר מכן לשטוף היטב ולשפשף כל עלה בנפרד עם ספוג או באצבעות הידיים.

ייקח הכרתי בידו ויאמר:

ספרדים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיכרתו אויבנו וכל מבקשי רעתנו".

אשכנזים ותימנים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיכרתו שונאינו".



סלקא

סלק - הסלק לעיתים נגוע ע"י תולעים, החודרים מבחוץ לתוך גוף הסלק. אחרי הבישול והקילוף יש להתבונן מבחוץ לראות האם ישנם חורים כאלה. המקום המצוי ביותר הוא בצד העליון היכן שהעלים יוצאים. אם אין חורים אפשר לחתוך את הסלק לחתיכות תוך כדי הסתכלות.

אם ישנם חורים למחילות יש לחתוך לידם כדי לבדוק האם ישנה נגיעות בתוך הסלק. אם נמצא שם תולעת, או נשל של תולעת, אפשר להסיר את המקום הנגוע ולהשתמש בשאר חלקי הסלק.

עלי תרד - נגוע ביותר בשני הצדדים החיצוניים של העלה וגם במחילות הנמצאות בתוך העלה עצמו.

מומלץ ביותר להשתמש רק בגידול ללא חרקים.

כאשר משתמשים בעלי תרד מגידול רגיל - אופן ניקיונו הוא:

פירוק העלים והשרייתם בחומר לניקוי כלים או מי מלח (כף מלח לליטר מים) למשך 2-3 דקות. לשטוף היטב מתחת לזרם מים חזק. בדיקת כל עלה ועלה מול מקור אור חזק.

ייקח בידו ויאמר:

ספרדים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו אויבנו ושונאנו וכל מבקשי רעתנו".

אשכנזים ותימנים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו אויבנו".



קרא (קישוא לבן)

יקח הקרא בידו ויאמר:

ספרדים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתקרע רוע גזר דיננו ויקראו לפניך זכויותינו".

תימנים ואשכנזים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיקרע גזר דיננו".



רימון מתוק

נגיעות וחרקים - לעיתים חודרת תולעת חומה לרימון. יש להפוך את הגרגירים ולראות שאין נגיעות. נקודות קטנות כהות בגרעיני הרימון אינן סימן לנגיעות.

ייקח רימון בידו ויאמר:

ספרדים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה מלאים מצוות כרימון".

תימנים אשכנזים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנרבה זכויותינו כרימון".



דגים

יש נגיעות גבוהה מאוד בסוגים מסוימים של דגים.

קרפיון - כדי להשתמש בראש הדג יש לחתוך אותו לאורכו תחילה, להסיר את הזימים שבתוכו, ולשפשף תחת זרם מים. את גוף הדג יש לשטוף ולשפשף היטב עם סקוץ-ברייט, או לגררו עם סכין ולשטוף שוב. אפשרות אחרת: להסיר את עורו של הדג ולשטוף היטב.

אמנון (מושט) - יש להסיר את הזימים מהראש ולבדוק שאין תולעים באזור הראש. יש לגרור את חלל הבטן בסכין וגם באזור השידרה מבחוץ. אח"כ לשטוף היטב.

יקח דג בידו ויאמר:

"יהי רצון שנרבה ונפרה כדגים ושלא תהא עין הרע שולטת בנו כדגים הללו שאין עין הרע שולטת בהם".



ראש כבש / דג

ייקח ראש של כבש (או מין חי אחר) בידו ויאמר:

"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב".
חזרה למעלה

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il

בית המדרש החדש נמצא בתהליכי בנייה סופיים,
בוא ותתחדש אתנו בגירסת הנסיון!



אל תציג לי הודעה זאת שוב