ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש במדבר
- בהעלותך
רבי משה היה בחור כליל המעלות, תלמיד חכם ובן למשפחה מכובדת ואמידה. אימו הייתה בעלת חסד, שדאגה לצרכי הנדכאים בעיירה.
ערב אחד, אימו כינסה את נשות החסד בעיר לטכס עצה כיצד לעזור לנערה ענייה ובעלת מום להתחתן. הנוכחות שיבחו מאוד את מידותיה הנאצלות ואת יראת השמיים של אותה נערה, אך היו תמימות דעים שיקשה מאוד למצוא לה חתן, שהרי בעלת מום היא.
בחדר הסמוך, התארגן לשינה הבן משה, ששמע את תוכן השיחה. למחרת, הוא פנה לאימו והציע לפתור את העניין – הרי לנו חשובות רק המידות הטובות... ולא הכסף והמראה...
זו וודאי אינה הדרכה לציבור הרחב. אנשים רגילים מתחתנים מתוך התאמה ולא כדי לעשות טובה. ובכל זאת, סיפור זה יכול להוות מקור השראה לכולנו לרגישות ועשיית חסד לזולת בפרטים קטנים ופחות מהותיים בחיים.
מעניין לגלות, שרבי משה לא היה הראשון שנהג כך. הגמרא (סוטה יא - יב) מספרת שכלב בן יפונה נשא לאישה את מרים הנביאה, בעת שהייתה חולה ואיש לא רצה לשאת אותה. אולם, לכלב הייתה חשובה בעיקר יראת השמיים שלה, והעובדה שעימה יזכה בעזרת ה' להוליד ילדים צדיקים, שהרי אחיה הם אהרון ומשה, והבנים דומים לאחי האם.
מעשהו זה של כלב חיזק את רוחה של מרים, והיא כביכול 'נולדה' מחדש, ועל כך אומרת הגמרא שמי שנושא אישה לשם שמיים מעלה עליו הכתוב כאילו ילד אותה. ובאמת, מרים התרפאה ממחלתה, והפכה לאישה יפה מאוד, עד שכל חברותיה התקנאו ביופייה.
עניין זה מלמדנו, עד כמה כשאנו מחזקים בשעות קשות את רוחם של אנשים אחרים בעידוד ובמילים טובות, הם ממש מתרוממים ונרפאים, ויכולים להיות אנשים חזקים בעצמם.
ואולי מרים זכתה לבעל שיהיה רגיש כלפיה בשעתה הקשה, מפני שאף היא הייתה רגישה לאחרים בשעותיהם הקשות. הגמרא מספרת שהמיילדות העבריות המוזכרות בפרשת שמות כמי שהפרו את גזירת פרעה להרוג את ילדי ישראל, הן יוכבד ומרים. יוכבד מכונה שם 'שפרה', שמשפרת את הולד, ומרים מכונה בשם 'פועה', שהייתה פועה לולד ומשעשעת אותו בדברים "כדרך שמשחקים לתינוקות (רש"י).
וכאן צפה שאלה – הרי המיילדות סיכנו את עצמן ביילדן את העבריות. המעשה של יוכבד מובן, שהרי היא זו שיילדה את התינוק וטיפלה בו את הטיפול הבסיסי ומציל החיים. אך מרים שתפקידה היה לשעשע את התינוק, האם למען מטרה זו עליה לסכן את חייה?
אלא, שמרים הייתה רגישה לילדי ישראל בשעתם הקשה. דווקא בתוך החושך הגדול והנורא של עבדות מצרים, היה לה חשוב לגדל את ילדי ישראל כילדים נורמליים, ולתת להם חום, אהבה, ומעט צחוק ושעשוע.
תובנה זו בדמותה הייחודית של מרים תתרץ תמיהה גדולה בסוף פרשת בהעלותך. "ותדבר מרים ואהרון במשה על אודות האישה...". מרים היא זו שפתחה בדיבור תחילה (ספרי), ולפיכך הצטרעה, עד שיש לנו ציווי לזכור את מעשה מרים כאות וסימן להתרחק מלשון הרע.
ולכאורה תמוה העניין – הרי מרים היא 'חצי אמא' של משה, היא זו ששמרה עליו מרחוק בעת הכנה בהיותו בתיבה ביאור. חז"ל מספרים שהיא גם זו שבזכותה נישאו עמרם ויוכבד פעם שניה, כך שבזכותה נולד משה, והיא גם זו שהתנבאה מראש על הולדת משה שיושיע את ישראל. וכיצד האחות הנביאה, הגדולה והשומרת מדברת בגנותו של אחיה?
התשובה נעוצה בדברי רש"י (יב, א) "רבי נתן אומר: מרים הייתה בצד ציפורה, בשעה שנאמר למשה – אלדד ומידד מתנבאים במחנה. כיוון ששמעה ציפורה, אמרה: אוי לנשותיהן של אלו, אם הם נזקקים לנבואה, שיהיו פורשין מנשותיהן, כדרך שפירש בעלי ממני".
כלומר, מרים הרגישה לדקויות הקטנות של הזולת, שמעה את מצוקתה של ציפורה ודאגה לה. היא ידעה עד כמה חיי זוגיות מאושרים מרוממים את רוחו של האדם. וכאן חשוב להוסיף ולהשלים מדברי אור החיים הקדוש, שמרים ואהרון לא דברו לשון הרע מאחורי גבו של משה, אלא דיברו בפניו והוכיחו אותו.
כאן התערב הקב"ה ולימד, שעקרונית לאנשים רגילים, גישתה של מרים לחיי הזוגיות היא נכונה, אולם היה עליה לדעת שמשה רבינו הוא שונה משאר האנשים, מחציו ולמעלה מלאך, ועל כך נענשה.
זכתה מרים הנביאה, ומצאצאיה יצאו עוד צדיקים רבים שהלכו בדרכה המיוחדת והרגישה. ביניהם בועז, שעל רגישותו הגדולה לרות ויכולתו לרומם את רוחה עד לנישואין מתקני העולם ביניהם, קראנו השבוע במגילת רות.
מרים נקראה גם 'אפרת', אותיות 'תרפא', על שנרפאה מצרעתה וממחלתה. ואף משפחת מלכות בית דוד, נקראים על שמה 'אפרתים', "ודוד בן איש אפרתי".
על כולנו ללמוד ממנה וממשפחתה, רגישות גדולה ושימת לב לאנשים 'השקופים' בחברה, עד שנזכה שיבוא איש ממשפחת האפרתים, הלא הוא משיח בן דוד, וירפא את העולם כולו!

למה ללמוד גמרא?

כאב הגלות ותקוות הגאולה

שלושה שותפים בזוגיות: מה למדנו מהאבות והאימהות?

תיקון ימי השובבי"ם

מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל

מה יש לנו ללמוד משנתיים של מלחמה?

איך ללמוד גמרא?

לא בדיבורים אלא במעשים: הדרך היחידה לחיבור בעם ישראל

איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בקשר מרובע?

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















