ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש בראשית
- לך לך
- משפחה חברה ומדינה
- התבוננות אמונית
- שיעורים נוספים
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
שמעון בן מזל
מטבע הדברים עולה השאלה מדוע זה היה צריך להיות כך? אחרי הכל, אברהם יכול היה להצליח גם אילו נשאר בארם נהריים, מסופוטמיה, שהייתה אז מרכז הציוויליזציה והתרבות האנושית, ואילו ארץ-ישראל הייתה מקום קצת מפגר ונידח.
ישנן תשובות רבות לשאלה זו, אבל התשובה שמסקרנת אותי יותר מכול אומרת כך: הצלחה במשימה ובצמיחה רוחנית תמיד דורשת הקרבה ומאמץ גופני. הנביא מגנה את אלה שיושבים בציון בנוחות ובאדישות. אדם נולד לעמול, להשיג, לפעול ולייצר. בלי לעבור את המסע המפרך, ואולי גם המסוכן, לארץ-ישראל, אברהם לעולם לא יהיה האדם שיכול להגשים את גורלו וייעודו. אברהם הוא הסמל של האתגרים בחיים. עשרת הניסיונות שהוא עבר עיצבו את דמותו כאבי האומה וכסמל לתרבות האנושית ולתהליך המונותיאיסטי. רק כשהוא עזב את הסביבה המוכרת והנוחה הוא הצליח להשיג גדולה. לכן היה חיוני שהוא יעזוב וינדוד, שיהיה נוכרי בארץ נוכריה, בחברה זרה, כדי שיוכל להתפתח ולמלא את התפקיד הרוחני שלו בהשפעה ובהנהגה.
אך מדוע ארץ-ישראל היא היעד של אברהם? ההיסטוריה היהודית מספקת לנו את התובנה הבאה: רק בארץ-ישראל יכול יהודי להגיע להתפתחות ולהתעלות רוחנית. ארץ-ישראל מציבה אתגרים גדולים להתפתחות היהודית יותר מכל מקום אחר עלי אדמות. בכל ההיסטוריה היהודית הייתה ארץ-ישראל האתגר הגדול ביותר לחיים הקהילתיים של היהודים.
לפיכך אין זו הפתעה שאנחנו, אלה שגרים בארץ-ישראל, מגלים שזה מאבק יומיומי. עם זה, במקום הזה היהודים הגיעו להישגים הגדולים ביותר שלהם. משום כך ארץ-ישראל היא היעד של אברהם בחיפוש שלו אחר צמיחה והגשמה רוחנית. אברהם מגלה שזה מקום שקשה לחיות בו. אך כשהוא עומד בניסיונות של חייו ומתמודד עם כל קושי ואתגר, ה-ל מבטיח לו שארץ-ישראל תהיה מקומו עלי אדמות לכל הדורות.
החיים בארץ-ישראל תמיד היו אתגר, אבל גם הבטחת ד' לעם היהודי תמיד נשארה בתוקף. ברור לנו שהגשמה מלאה של החיים היהודיים יכולה להתרחש רק בארץ-ישראל. הבעיות שיש לנו כאן נראות לפעמים בלתי פתירות, אך חז"ל כבר אמרו שלפי הצער גם השכר. כצאצאי אברהם ושרה אנחנו מצווים ולעמוד בכל ניסיון ולהתגבר על כל אתגר.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.














