• חתונה ושבע ברכות

מיקום ברכת בורא פרי הגפן בחופה ובשבע ברכות

הרב יצחק בן יוסף

כ"ה אב תשע"ו
שאלה
לרב שלום, מדוע לא מברכים בשבע ברכות ברכת הגפן בתחילה ואחר כך שש ברכות כמו בחופה או כמו בהבדלה שברכת הגפן ראשונה?
תשובה
הראשונים נחלקו האם מברכים שבע ברכות בסעודה על כוס אחת או שני כוסות. שלא לעשות את המצוות חבילות מצווה לשתי מטרות נפרדות גם לצורך הסעודה וגם לשבע ברכות. למעשה בארץ ישראל יש מנהג אחיד לכלל ישראל (רמ"א סב,ט. כה"ח קצ,א) לברך שבע ברכות בסעודה על שתי כוסות האחת יברכו בתחילה שש ברכות ובאחרונה יברך המזמן על כוס אחר ברכת הגפן. ובסעודה, מברך הגפן בסוף, כדי שהברכות לא יפסיקו בין ברכת הגפן לשתיית היין, שעיקרה לאחר שסיים הסעודה על שתית היין. ולכן אין לעשות הפסק. אבל בחופה ברכת הגפן שדעתו לשתות מהיין שהיא מביאה את הברכות והיא תדירה.