• חתונה ושבע ברכות

מהו המקור לשמלת כלה לבנה בחתונה?

הרב משה מאיר אבינר

ט"ז אדר תשפ"א
שאלה
שלום, האם ביהדות חובה על כלה ללבוש שמלת כלה לבנה, אם כן - מדוע? האם כאשר כלה לובשת את שמלתה בצבע לבן הדבר מעיד על כך שבתולה? במידה ולא לובשת שמלת כלה בצבע לבן האם הדבר מרמז על כך שאיננה בתולה? האם כלה מחוייבת ללבוש לבן כדי להוכיח כי היא בתולה? או שמא זו אגדה האם הצבע הלבן של שמלת הכלה בעל סמליות? מהי? האם משכבר הימים היה נהוג להתחתן בשמלת כלה לבנה? תודה
תשובה
בס"ד מנהג ישראל מדורי דורות שהכלות לובשות שמלות לבנות, (יעוין שלחן העזר חלק ב' סימן ז' סק"י), ואין לשנות המנהג (אא"כ מנהג משפחתכם לא היה כזה). אמנם אין חובה ללבוש שמלה לבנה ממש, מספיק שהיא תהיה כעין לבן (הגר"ח קניבסקי, מנחה לחיים ט"ו, קמ ונטעי גבריאל על נישואין י"ד הערה ד). יש שכתבו שהטעם הוא כדי שלא יהיה הבדל בין כלות עשירות לכלות עניות, ותהיה קינאה (עי’ תענית כו, ב). ויש שכתבו שהטעם הוא שבגד לבן מזכיר את הבגד ששמים לנפטר וכך הבגד מעורר את האדם לחזור בתשובה, וביום החתונה החתן והכלה צריכים לחזור בתשובה שלמה (כך כתב המהר"ם שיק, פח.- לגבי המנהג שהחתן לובש קיטל). ויש שכתבו כעין טעם זה, שיש לזכור שזה יום מחילת עוונות עליו נאמר: "אם יהיו חטאיכם כשנים כשלג ילבינו". אין קשר בין צבע השמלה לשאלה האם הכלה בתולה או לא. (היו מנהגים אחרים לרמוז לכך). בברכה,