הופעה מכובדת באמירת ברכות

הרב עזריה אריאל

ה אלול תשע"ו
שאלה
האם מותר לברך ברכה ראשונה כמו בורא פרי העץ במראה לא מכובד? (לבוש לא צנוע או כשהאדם לא נקי לגמרי וכו׳)
תשובה
לשואלת, שלום וברכה! בשעת הצורך מותר לברך את כל הברכות (פרט לתפילת העמידה) גם בלבוש חלקי, אבל לכתחילה עדיף לברך בלבוש מכובד (שו"ע או"ח סי' עד ס"ד ומשנ"ב ס"ק כג; תבואות שור יו"ד סי' א סל"ח וס"ק עא). לגבי "לא נקי לגמרי", אם יש לכלוך על הידיים צריך לנקות אותן באופן כלשהו, ולכתחילה - במים (סי' ד סכ"ג ומשנה ברורה ס"ק סא, וסי' צב ס"ז ומשנ"ב ס"ק כט). כמו כן צריך להקפיד על נקיון הגוף בשירותים (משנה ברורה סי' עו ס"ק ב). שאר הגוף לא חייב להיות נקי, למשל אם את מזיעה.