• שבת ומועדים
  • תחבורה בשבת

שכירת רכב מחברה שאינה שומרת שבת

הרב עזריה אריאל

י"ג שבט תשע"ז
שאלה
האם יש עדיפות לשכור רכב מחברה שומרת שבת , ואם כן האם מותר לשכור מחברה רגילה (שמחשבת את התשלום לשומרי שבת) אם היא יותר זולה , האם זה בסדר מבחינה הלכתית.?
תשובה
לשואל, שלום וברכה! אין איסור לרכוש או לשכור חפצים או שירותים מעסק הפתוח בשבת, אם אינך מרוויח דבר מחילול השבת. מצד שני, אי אפשר להתעלם מהשחיקה המתמדת במצב השבת בישראל ופתיחת יותר ויותר עסקים בשבת, מה שמקשה מאוד על שומרי השבת שעומדים בתחרות לא הוגנת. בתנאים אלו חשוב מאוד לעודד עסקים שסגורים בשבת, לאו דווקא כ"החרמה" של עסקים הפתוחים בשבת (שכדאי לשקול היטב את משמעותה הציבורית) אלא כעידוד חיובי לשומרי השבת, מה שנקרא "אפליה מתקנת". לכן, אם יש ברירה של שכירת רכב מחברה שומרת שבת - רצוי מאוד להעדיף אותה. יודגש: הנושא איננו להעדיף בעל עסק שבאופן אישי שומר שבת בביתו לעומת בעל עסק שבאופן אישי מחלל שבת בביתו, אלא הקובע הוא העסק עצמו, האם הוא פועל בשבת. כמה זמן או כסף להשקיע בזה? קשה לקבוע גבול מסוים. לגבי הלכה דומה, שיש להעדיף לכתחילה קנייה מיהודי (עיין ויקרא פרק כה פס' יד וברש"י, ושו"ת הרמ"א סי' י), נאמר בפוסקים שכך הדין גם אם יש פער מחירים קטן, ואין לזה גבול ברור אלא לפי מצבך האישי ולפי העניין והנושא (שו"ת 'שרגא המאיר' ח"ה סי' לא). כמו כן, אם יש טווח מחירים סביר בשוק, והיהודי יקרן מעבר למקובל - אין צורך לקנות ממנו (חפץ חיים, בספרו 'אהבת חסד' פרק ה הערה יב). נראה שהוא הדין לעניין זה.