• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

גמרות שעוסקות בדברים צנועים

הרב חיים שרייבר

כ שבט תשע"ז
שאלה
יש מקומות בש"ס שהגמרא מדברת על דברים צנועים, וממש מוזר לי שזה כתוב ככה. למה הגמרא מביאה דברים כאלה? איך בחורים צריכים להתייחס לגמרות האלו?
תשובה
שלום אכן הנושא עדין ורגיש אך חשוב מאד. תורתינו היא תורת חיים. ומתוך כך היא נוגעת ומבררת את כל(!) תחומי החיים בין בענייני המצוות שבסדר היום בין בנזקים וגניבות בין בחיי הכלל בין בחיי האישות של הפרט בין בענייני הקודש והרוח ובין בתחום החולין והרשות. לכן החשיבות של מאמרים אלו בגמרא ובחז"ל היא לבאר ולהדריך את האדם כיצד יש להתנהג בתחומים אלו על פי דרכה של תורה. (אכן אנשים העוסקים התחום זה על פי התורה כגון: מדריכי חתנים וכלות או יועצי זוגיות וכדו' לומדים ומדריכים מכלל דברי חז"ל בתחום זה). דברי תורה אינם מקבלים טומאה, ולכן אדם שעוסק בלימוד תורה כסדר מסכת אחר מסכת או ספרי מדרש ואגדה ונפגש עם מושגים או אמירות כגון אלו אינו נופל או חוטא בעקבותיהם אלא לומד את דברי חז"ל הקדושים. אכן אדם שאיננו נשוי עדין אין לו להתעכב בסוגיות אלו אלא ילמד אותם באופן מהיר ללא עיון. כמו כן אדם שיודע שנושא זה ירוד אצלו וגורם לו מיד להרהורים (הרהורים אלו אין מקורם בדברי חז"ל) יעבור על נושאים אלו באופן מהיר. כמובן שאין צורך לומר שלא לחפש אחרי סוגיות מעין אלו בש"ס. יום טוב