• השבת אבידה

השבת אבידה

הרב מרדכי גרוס

כ"ג סיון תשע"ז
שאלה
לכבוד הרב שלום! לפני כשבוע התחלתי לעבוד במקום עבודה חדש בו נמצאו 2 כובעי שמש. נראה כי עלות הכובעים לא מבוטלת ואיני יודע כמה זמן הכובעים שהו במקום ולכן איני מסיק מכך לגבי ייאוש שלא מדעת. על הכובעים יש סמל של נייק וצורת אות S גדולה שאינה מצויה ברוב הכובעים. האם הדבר נחשב כסימן וצריך לפרסם מודעה או שמא הכובעים הפקר? אשמח להפנייה למקורות ולפסיקה לכתחילה ללא היתרים. כבוד הרב יבורך מן השמיים. תודה רבה
תשובה
שלום וברכה, כאשר הצורה המופיעה על הכובע הוטבעה עליה על ידי החברה בהרבה כובעים, היא אינה מהוה "סימן" למרות שאינם מצויים ברוב הכובעים של החברה. (שו"ע חו"מ סימן רסז סעיף ד) כובע שמש הוא פריט גדול, כך שסביר להניח שהמאבד גילה אבדתו זמן מועט לאחר האבדה. ולכן אנו מניחים שכשנטלת הכובעים הבעלים כבר התייאש. וממילא המוצא זכה בכובע. (שו"ע רסב סעיף ג) כך הדין באופן שהכובעים נמצאו במקום העבודה, במקום בו מצויים לקוחות או עובדים. אך אם הכובעים נמצאו במקום השמור לבעל המקום, בו אין נוכחות מצויה של לקוחות ועובדים, המקום זוכה באבדה לעניין מצוות השבתה לבעלים (מדין קנין חצר) כבר מרגע שהכובע נשאר במשרד קודם שהמאבד שם לב לאבדה, ובמקרה זה, אנו מגדירים האבדה כמציאות של יאוש שלא מדעת, בה שומרים האבדה עד שיבוא אליהו. (ש"ך רסב, א. ורסח ב וג) בברכה, הרב מרדכי י. גרוס.