• מעשר כספים - כללי

מעשר כספים, חובה או מידת חסידות?

הרה"ג דוב ליאור

כ"ו שבט תשס"ה
שאלה
קראתי את כל השאלות והתשובות בנושא מעשר כספים. מכל התשובות שראיתי הבנתי שיש חובה להפריש מעשר כספים חוץ מתשובתו של הרב ליאור שהביא את הציץ אליעזר שכותב שזהו רק מנהג. מהי ההלכה? האם זה באמת חיוב?
תשובה
אין חיוב כזה. בשו"ע ובנושאי כליו, לא מוזכר שיש חיוב להפריש, זה מנהג יש קהילות שנהגו ויש קהילות שלא נהגו. הציץ אליעזר בתשובתו אסף את כל הדעות, והוא אחד מגדולי הפוסקים בדורנו, והוא מכריע שאין חיוב, אמנם מי שנוהג זה יפה, אבל זה לא חיוב כמו תרומות ומעשרות שאדם חייב להפריש. לכן אם אדם בקושי גומר את החודש יש לנו כלל שעניי עירך קודמין, והוא צריך לפרנס את ביתו, ילדיו ואשתו, ולא שיחתימו אותו על כל מיני הוראות קבע ולא יהיה לו ממה לשלם במכולת. מי שלא יכול לחסוך אני חושב שהוא פטור בכלל. אני עומד בדעתי לפסוק כמו הציץ אליעזר שזה לא חיוב אלא רק מנהג יפה. מי שיכול, יבורך, אך איש אינו חייב בזה.