• מגע ותערובת בין בשרי לחלבי

מגע בין בשר לחלב

הרב אלישיב קפקה

ז אלול תשע"ז
שאלה
שלום רציתי בבקשה לשאול לגבי מגע בין דברים בזמן ארוחה בשרית לבין דינם לאחר סיום הארוחה. למשל, בזמן בישול מאכל בשרי נגעתי בבקבוק השמן, במלחיה ובמקרר, האם המוצרים (אלו שציינו ואחרים) עליי לנקות אותם? אני חוששת תמיד שמא השמוניות של הבשר נשארת על מוצרים ואדם אחר יגע וכך ידיו גם יהיו בשמוניות של הבשר ואז יאכל חלבי ואני אחטיא אותו. גם לגבי הברז, רחצתי ידיי לאחר ארוחה בשרית, נגעתי בידית הברז ובבקבוק הסבון כשידיי עוד מלוכלות מהארוחה הבשרית, האם עליי לשטוף את הברז ואת בקבוק הסבון שמא נשאר עליו שומניות בשרית ואדם אחר יגע בברז לפני אכילה של חלבי? דוגמה נוספת, במהלך בישול בשרי אני פותחת את המקרר, האם עליי לחשוש שהשארתי על דלת המקרר שאריות שעליי לנקות? חוששת מאוד להחטיא את בני הבית או במקום ציבורי. אודה גם על התייחסות כלפיי, כלומר, האם עליי לחשוש כשאני נוגעת במוצרים במטבח לאחר שמישהו אכל בשרי,לדוגמה, האם עליי לשטוף ידיים לאחר שתייה מבקבוק שנגעו בו בארוחה הבשרית? אשמח להסבר שיוריד ממני את רמת החרדה והלחץ סביב עניין זה. תודה מראש.
תשובה
שלום רב, יישר כח על הרצון להקפיד בהלכות כשרות. אך מנגד חשוב מאד שתדעי, על תורתנו הקדושה נאמר: "דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום". מצוות ה׳ צריכות להעשות בשמחה ונחת. כמובן שיש מקום לדקדוק, אך דקדוק שמביא לחרדה כמו שתארת הוא לא רצון ה׳. למעשה את לא צריכה לחשוש כלל אלא להתנהג בדיוק כמו כל אחד מאנשי בבית האחרים. ברזים נקיים הם יותר עניין הגייני מאשר הלכתי, ולכן אל תחששי. את לא מחטיאה אחרים. בהצלחה, הרב אלישיב קפקה