• היחס ל'חילונים' ולרפורמים

אני רפורמי, ומאמין!

הרב שמואל אריאל

כ"ו תשרי תשע"ח
שאלה
אני יהודי רפורמי. כל הקהילה שלנו מאמינה באלוהים ובתורה. גם הרבה שלנו וגם הרב שליח הציבור והמוהל מאמינים. כשביקרתי בקהילות אחרות (15 קהילות), כולם בלי יוצא מן הכלל מאמינים באלוהים ובתורה. היהדות הרפורמית מצילה את עם ישראל מהתבוללות, בזה שהיא מקלה הרבה יותר מהיהדות האורטודוקסית. והיחס שלך אליהם היה גרוע נ ק ו ד ה. יש לנו רב, מוהל, ארון קודש, כיפות, טלית ותפילין. אנו מאמינים באדוני צבאות ובתורה שבכתב ובעל פה. ״אָדוֹני צבאוֹת עיִמּנוּ״
תשובה
שלום וברכה! א. ראשית, אני שמח לשמוע שאתה וקהילתך מאמינים בקב"ה ובתורה. גם בתשובה המקורית ציינתי שלא כל הרפורמים שווים, ויש ביניהם כאלה שמאמינים. אך לצערי, התיאור שאתה מתאר אינו משקף את המצב של כלל היהודים הרפורמים. במקורות רבים ניתן לראות שרבים מן הרפורמים אינם מאמינים בתורה מן השמים, ויש שאף אינם מאמינים בקב"ה. ב. כפי שכתבתי בתשובה הקודמת, השאלה העיקרית אינה איך להתייחס ליהודי רפורמי זה או אחר, אלא איך להתייחס אל התנועה הרפורמית. גם אם באופן אישי אתה וחברי קהילתך וקהילות רפורמיות נוספות מאמינים בקב"ה ובתורה, העמדה הרשמית של התנועה שלכם היא שונה. אם תעיין למשל באתר של התנועה הרפורמית בישראל, תמצא שהאמונה באלוקים מוצגת באופן מעורפל שנותן מקום לפרשנויות רחבות מאד, ואף ניתנת לגיטימציה לכך שחלק מחברי התנועה ואף חלק מן הראבייס שלה אינם מאמינים במציאות ה'. לגבי האמונה בתורה מן השמים, נאמר שם במפורש שיש בתוך התנועה גישות שונות בעניין זה, כלומר שלדעת התנועה אדם יכול להיחשב כיהודי טוב וכשותף לדרך הרפורמית גם אם אינו מאמין בתורה מן השמים. ג. מלבד האמונה בקב"ה ובתורה, ציינתי את עניין המחוייבות לתורה. אתה כותב שאתה ובני קהילתך מאמינים בתורה שבכתב ושבעל פה – יפה מאד; אז מה המסקנה שלכם מכך? האם אתם מקיימים את מה שמופיע בתורה שבכתב ושבעל פה? האם אתם לפחות שואפים לקיים זאת? אני מפנה אותך שוב לאתר של התנועה הרפורמית - העמדה הרשמית שמוצגת שם היא שהמצוות אינן מחייבות, וכל אחד רשאי לבחור לעצמו מה לקיים ומה לא. וכך המצב בפועל, שיהודים רפורמים מקיימים רק את מקצת המצוות, ואינם שומרים את תרי"ג המצוות, לא על פי התורה שבעל פה וגם לא על פי התורה שבכתב. אם במקרה אתה ובני קהילתך שונים משאר הרפורמים ואתם שומרים את המצוות כהלכה על פי התורה שבכתב ושבעל פה, אני כמובן שמח על כך, אבל אם כך כנראה שטעיתם בכתובת, ואתם משייכים את עצמכם לתנועה הלא נכונה. ד. לגבי הצלת עם ישראל מהתבוללות – מסתבר שישנה גם תרומה מסויימת של התנועה הרפורמית למניעת התבוללות, בכך שישנם יהודים בחו"ל ששומרים דרכה על קשר מסויים עם היהדות וכך אינם מתבוללים לגמרי. אבל מן הצד השני התנועה הרפורמית גם גורמת להתבוללות, בכך שהיא נותנת לגיטימציה, ברמה זו או אחרת, לנישואי תערובת, ורבים מן הראבייס שלה אף מוכנים לערוך נישואים כאלה. בפועל, רבים מאד מן היהודים הרפורמים בחו"ל מתחתנים בנישואי תערובת, וגם אם הם עצמם עדיין שומרים על קשר כלשהו עם היהדות, בניהם ונכדיהם כבר יתנתקו לגמרי מעם ישראל ומן היהדות. ומעבר לעניין נישואי התערובת, רבים מן הרפורמים בחו"ל אינם רואים בעיה בהשתלבות בתרבות הנכרית ואימוץ מנהגיה, ולמשל מציבים עץ אשוח בחגי הנוצרים. כך שהתנועה הרפורמית גורמת במידה רבה להתבוללות וטמיעה, ולא "מצילה את עם ישראל מהתבוללות".