• פסוקים ושם ה'

שם הויה בכתב עברי עתיק

הרב פרופ' נריה גוטל

כ"ה תשרי תשע"ח
שאלה
שלום רב, לצורך כתיבת מאמר העוסק בכתב העברי העתיק, האם יש בעיה הלכתית להדפיס בספר את שם הויה בכתב העברי העתיק ורצוי להימנע מכך? (שזו בעיה בעבורי, כי בכך עוסק המאמר). תודה
תשובה
ב"ה שלו', אם ניתן להימנע - עדיף, ואולם אם הדבר הכרחי ניתן להקל, ובלבד שלא ייעשה בביזיון. טעמו של דבר הוא שמחד גיסא אין באותיות אלה של העברית הקדומה קדושת שמות שאינם נמחקים, ומאידך גיסא הן לא גרעו מ'שמות' שבשפות זרות בהם הכריעו הפוסקים שלמיצער אין לבזותם. יש להניח שמאמר שמתפרסם בכתב עת איכותי, אינו אמור להגיע לכלל ביזוי ולכן כאמור יש להתיר. אגב כך תצויין דעת מרכבת המשנה (הלכות שאר אבות הטומאה פ"ט ה"ה) שלדידו אחר המעבר לכתב האשורי, נפסלו ספרי תורה וכו' שנכתבו בכתב העברי העתיק, מה שכמובן מחזק את היעדר הקדושה בכל שנכתב בכתב זה. בברכה