• שבת ומועדים
  • גוי של שבת

נסיעה בערב שבת בחו"ל

הרב דוד חי הכהן

ב כסלו תשע"ח
שאלה
האם מותר לצאת לנסיעה ביום שישי בבוקר בחו"ל עם נהג גוי כשיש חשש (לא סביר) להגעה ליעד לאחר השקיעה? (נסיעה ארוכה (3-4 שעות ונלקחו בחשבון שעתיים בערך יותר מהצפוי) אם כן, מה עושים אם כבר נכנסה השבת בדרך? והאם מותר להגיד לגוי לשים את המוקצים במקום בטוח?
תשובה
אם יש חשש שיגיעו לחילול שבת אין לנסוע ביום שישי. אם בתחילה חשבו שאין חשש ומתברר שחל עיכוב בדרך יש לחתור להגיע לפני כניסת השבת לעיר שאפשר לשבות שם ולא להמשיך. אם יש חשש סכנה באותה עיר או בדרך מותר להמשיך עם הנהג הגוי עד שיגיעו למקום שאין בו סכנה ושם יש לשבות. מותר להגיד לגוי לטפל במוקצים שזהו איסור מדרבנן וגם אמירה לגוי היא מדרבנן ואם יש צורך גדול מותר.