• שאלות כלליות

הפקרת חפצים שהשארתי

הרב משה מאיר אבינר

י אב תשע"ח
שאלה
הרב שלום וברכה יש לי שאלה בישיבה שהייתי בעבר לפני חודשיים בערך השארתי כסא פלסטיק עם השם שלי והמספר פלאפון רשום עליו ומגבעת ולא הפקרתי אותם רשמית בפה אבל הנחתי אותם שם על דעת שאולי מי שירצה אותם יתקשר ויקח עכשיו בחושבי על מעשי החלטתי שאיני רוצה שישאר שם מחמת שאולי אדם לא זהיר יפצע עצמו מחמת כסאי, דיברתי עם השותף לחדר והוא אמר לי שלקחו אותו ושמו אותו בחדר אחר ושמו עליו בגדים האם הכסא עוד שייך לי בשביל שאקח אותו משם? וכן יש שהישיבה מפקירה חפצים האם עלי לחשוש שהפקירו אותו או ליצור קשר עם ראש הישיבה
תשובה
שלום וברכה, כל עוד לא הפקרת את הכיסא בפה לא חל ההפקר. מקור ההלכה, הר"ן (פסחים א. בדפי הרי"ף) מוכיח שביטול חמץ אינו מכח הפקר שהרי בגמ' כתוב שמועיל ביטול בלב והרי הפקר אינו מועיל בלב. שהרי דברים שבלב אינם דברים. ובדף ט כתב שהחולקים ואומרים שיאוש פועל מדין הפקר מסבירים שמה שכתוב יבטל בלבו לאו דוקא אלא לומר שלא צריך שישמיע לאזנו. וכן השו"ע (חו"מ רעג ז) כותב שכדי שהפקר יחול צריך להפקירו בפני שלושה מדרבנן, ומדאוריתא בפני אחד. והרמ"א חולק ואומר שאף אם הפקיר בינו לבין עצמו הוי הפקר מדאוריתא ומדרבנן לדעת הסמ"ע מודה שצריך להפקירו בפני שלושה ולדעת הגר"א צריך בפני אחד. (ודעת תוספות (שבת יח: שבמקום שאנן סהדי שמפקיר מועיל יאוש אפילו בינו לבין עצמו.) בברכה,